Mätningen igång

Under våren har många hål och sprickor uppstått på vägarna i Malmberget, men om det beror på deformationer från gruvverksamheten går inte att få besked om. Den deformationsmätning som pågår kräver årslånga mätserier innan slutsatser kan dras.

Bergmansgatan i Malmberget.

Bergmansgatan i Malmberget.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-05-30 14:00

Denna vecka och nästa vecka pågår en deformationsmätning i Malmberget. LKAB har placerat ut 250 mätplintar för mätning av markrörelser i Malmberget. Ett krav från Miljödomstolen när de i sin deldom år 2007, beviljade LKAB tillstånd att utöka malmproduktionen. LKAB ålades att utreda sättningar och markdeformationer som kan uppstå utanför de instängslade områdena.
Länsstyrelsen går nu igenom underlaget för villkoren. David Berggård, länsstyrelsens miljöenhet:
- I våras har man anlagt samtliga mätpunkter som finns fördelade i hela Malmberget och vid speciellt uvalda platser som Kilen finns det tätare anlagda mätplintar. Om det har uppstått deformationer under senare tid kan jag inte svara på, det enda jag vet är att man regelbundet mäter med satelittmätning, dessvärre är det så att man inte fått någon längre mätserige genom att mätplitnarna är grundade nyligen. Det är svårt att dra slutsatser om ojämnheter i vägar skulle vara kopplat till gruva, generellt kan man säga att det har varit problem med tjällossning i år.
Sjunker Bergmansgatan?
Vid Bergmansgatan i höjd med Tingvallsgatan har vägen spruckit. Oroliga läsare larmar även om att Bergmansgatan, på västra sidan, verkar sjunka.
Johnny Sjöberg, expert på deformationer vid LKAB:
- Det finns en deformation eller en sprickzon, en naturlig bergsspricka, i området och vid markrörelser kan hål uppstå. Berget är dåligt. Hål kan uppstå på våren då vattengenomsläpp sker och mycket tyder på att det är relaterat till grundvattnet, säger han.
Vid Ringvägen har LKAB installerat mätinstrument i marken. I en rapport till Bergsstaten skriver de: "Det inte är klarlagt i vilken utsträckning LKAB:s gruvverksamhet påverkat uppkomsten eller omfattningen av de markrörelser som uppmätts i anknytning till svaghetszonen." År 2000 ålades LKAB att lösa in nio villor efter svahetszonen. I 18 villor utförs nu regelbundna mätningar. De flesta noterade förändringarna är av mindre art, skriver Nitro consult AB, men vid vissa hus ser man markförändringar.
Hälsoläget hos befolkningen
När länsstyrelsen nu går igenom underlaget för fortsatt gruvbrytning, är hälsoläget hos befolkningen en viktig fråga. Den undersökning som Umeå universitet gjort, visar att människor mår dåligt.
- Situationen i Malmberget är unik och långt gången. Tanken är att villkorsfrågorna måste få en tydligare avgränsning mot vilka störningar som inte kan tolereras. Många upplever situationen som väldigt jobbig och man mår inte bra, vilket är viktigt att ta i beaktande, säger Berggård.
Länsstyrelsen ska ta ställning till problemet med dammet från Kaptensgropen, där LKAB aviserat att de inte längre kan fylla Gropen då skalven utgör en fara för arbetarna.
- Problemet med dammet är att det skapar olägenheter, tränger in överallt och smutsar ner. Kaptensgropen är en kilometer i omkrets och dammet kommer från moränkanterna som rasar ner, säger Berggård.
Kommunens ansvar
Prövotid gäller för utsläpp av kväve till Linaälv, för buller och seismisk aktivitet. Länsstyrelsen kan däremot inte ta ställning till om människor bör bo i gruvområdet.
- Det är en kommunal fråga. Gällivare kommun har planmonopol och ansvar för bostäder och det är deras sak att ta ställning och säga att det här områdena är olämpliga att bo i, det är inte något vi från länsstyrelsen kan gå in och tala om, säger David Berggård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om