Hyresgästerna vill till Gällivare

Kommunägda Topbostäder har få lediga lägenheter och de som blir lediga hyrs ut direkt. De flesta vill till Gällivare.-Otroligt många människor kommer att beröras av LKAB:s kommande malmbrytning under centrala Malmberget" säger Märit Palo, vd.

Topbostäders vd Märit Palo.

Topbostäders vd Märit Palo.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-07-31 06:00
Topbostäder har 436 lägenheter i centrala Malmberget och det totala bokförda värdet för byggnader, markanläggningar och mark är 79,9 miljoner. Inför samhällsflytten och LKAB:s besked om brytvärd malm under centrala Malmberget, vill de uppmärksamma kommunen på dessa fakta och begär också kontinuerlig information av den arbetsgrupp som arbetar med samhällsomvandlingen.
- Vi fick kommunstyrelsens uppdrag att göra den här skrivelsen och det är bra om politikerna har med sig de här kunskaperna i diskussionen med LKAB, säger Märit Palo, Topbostäders vd.
Hur många lägenheter påverkas?
- Det är svårt att säga, vi har ju lägenheter längs med Järnvägsgatan där även äldreboendet Lövberga finns. Nu vet man ju inte vad det är för tidsperspektiv och vad LKAB själv ska göra när det gäller bostadsstituationen. Vi väntar nog som alla andra på att på att få mer utförlig infomation av LKAB, säger hon.
Hyresgäster vill till Gällivare
Kvarteren Alfågeln, Björnen, Bläsanden, Brunanden finns i de centralaste delarna av Malmberget. På Norra Kungsallen och Bergmansgatan finns Järven och Krassen. På torget finns punkthus, hyreshus och Malm Hotell, som hör till kommunägda Topbostäder. Kommunen äger själv bland annat Sporthallen och Välkommaskolan.
- Otroligt många människor kommer att beröras av LKAB:s kommande malmbrytning under centrala Malmberget. Det är viktigt att vi får veta det så snart som möjligt, för bostäder får man inte fram omedelbart, det tar 1,5-2 år, säger Märit Palo.
Det är lång kö till en attraktiv lägenhet och de flesta vill till Gällivare.
- Vi har inga lediga lägenheter någonstans, däremot sägs det upp lägenheter varje vecka och de går åt. Förra veckan hade vi tre uppsagda lägenheter. En trerummare i Malmberget hade fem sökande, medan däremot en tvåa på Granbacka hade 49 sökande och en tvåa i Gällivare hade 85 sökande, säger hon.
Kan man sänka hyrorna i Malmberget?
- Det kan jag inte svara på i dag. Alla hyror är förhandlade med Hyresgästföreningen och har man dylika krav så får man ta upp det i nästkommande hyresförhandling. Jag kan förstå att man tänker så, men det måste vi ta upp i en hyresförhandling, säger hon.
Underhåll stoppat
Märit Palo säger vidare att hyresnivån i nyproducerade lägenheter blir mycket dyrare än folk är vana vid.
- Vi har ju inte byggt här på 20 år och inte vant oss vid vad det kostar att bo i nybyggda bostäder. Med tanke på att vi behöver avsätta pengar för underhåll kan vi inte subventionera nya bostäder, säger hon.
Alla "långa" underhållsåtgärder, som att byta fönster i lägenheter, är stoppade i Malmberget, på grund av samhällsomvandlingen och väntad utrymning av hyreshus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om