Hon blir ny gruvchef

Åsa Sundqvist har utsetts till ny chef för Malmbergsgruvan. Hon är civilingenjör och har en doktorsexamen i vattenteknik med inriktning på gruvor.- Det är roligt att ha fått förtroendet under en tid då gruvorna går för högtryck, säger hon.

Åsa Sundqvist blir ny gruvchef.FOTO: LKAB

Åsa Sundqvist blir ny gruvchef.FOTO: LKAB

Foto: LKAB

MALMBERGET2010-08-19 06:00
Den nya gruvchefen Åsa Sundqvist efterträder Björn Koorem, som lämnar LKAB för att bli områdeschef för Bolidens Aitikgruva.
Hon kommer närmast från befattningen som chef för avdelningen Infrastruktur inom Mining Division. Tidigare var hon projektchef för anläggningen av anriknings- och pelletsverken i Kiruna. Hon har också arbetat inom forskning och utveckling, med vattensystem och gruvavfallsdeponering. Före det var hon projektchef vid Expandum i Gällivare och arbetade med bergteknik.
Chef för 400 anställda
- Det är både en rolig och spännande utmaning, det är många frågor som ligger i pipen för våra gruvor, en del nya frågor och en del är jag redan bekant med genom mitt nuvarande och tidigare jobb, säger hon.
I järnmalmsgruvan i Malmberget finns 400 anställda som producerar 15 miljoner ton råmalm per år. Malmbergsgruvan består av 20-talet malmkroppar och LKAB bryter malm i tio. I gruvan pågår arbetet med den nya huvudnivån på 1250 meters avvägning, som tas i bruk år 2011. Gruvan går för högtryck och efterfrågan överskrider tillgången på malm.
Uppdraget är tufft, men alls ingen omöjlighet, säger hon.
- De tre tyngsta frågorna är produktionskapacitet, säkerhet och arbetsmiljöfrågor och alla kopplingar som finns mellan gruva och samhällsomvandling, säger hon.
Hon är den andra kvinnliga gruvchefen i Malmberget. Monika Quintero har funnits i ledningen, före henne.
Den svåra gruvolyckan där två män förolyckades i underjordsgruvan, har inte fått henne att tveka inför det ansvarsfulla uppdraget.
- Det uppmanar oss allihopa att fortsätta med det arbete vi är inne på, att idogt jobba med arbetsmiljö och säkerhet. LKAB vill inte att olyckor inträffar, säger hon.
Expert på återfyllning
Hon bor i Malmberget, sedan tio år. Hon är uppvuxen i Ånge i Medelpad och har rötter i Tornedalen. Privat är hon en naturälskande kvinna, som gärna vistas i skog och fjäll. Litteratur är hennes passion och hon läser gärna deckare av Henning Mankell och Elizabeth George.
Hon tog sin examen vid Luleå tekniska universitet och är civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik: Hon har en doktorsexamen i vattenteknik med inriktning på gruvor och underjordsverksamhet, hennes avhandling handlade om återfyllning av gruvor.
Åsa Sundqvist tillträder sin befattning den 1 september.
Fakta Åsa Sundqvist

Namn: Åsa Sundqvist
Ålder: 48 år
Utbildning: Civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik, teknologie licentiats- och teknologie doktorsexamen i vattenteknik med inriktning gruvor
Bor: Bolagsområdet i Malmberget
Intressen: Natur och friluftsliv, bärplockning, litteratur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om