Grunden lagd - här bygger LKAB 28 nya lägenheter i Gällivare

Nu är grunden lagd vid Bäckåsen, där LKAB bygger 28 nya lägenheter. I början av nästa år ska husen vara färdiga för inflyttning. Ett 60-tal familjer måste flytta när gruvan expanderar och Printzsköldmalmen ska tas upp ur berget.

Grunden är lagd för nybygget vid Bäckåsen.FOTO: Marie Ridderström

Grunden är lagd för nybygget vid Bäckåsen.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-10-16 06:00

Ett 60-tal familjer måste lämna Bolagsområdet i Malmberget under 2012. Det nya staketet i Malmberget börjar sättas upp sommaren 2012. Redan nu har 11 familjer flyttat, främst till nya bostäder inom FAB:s bestånd, exempelvis i Koskullskulle och på Kilen. De som berörs av evakueringen har förtur till FAB:s lägenheter.
Inflyttning till Bäckåsen planeras till första kvartalet 2011.
Ödesbesked i juli
Samhällsomvandlingen är i gång och informatör Maruritz Magnusson säger att människorna är viktigast i hela processen. Nya besked om samhällsomvandlingen i Malmberget kommer innan första juli nästa år.
-LKAB och Gällivare kommun utarbetar nu en handlingsplan. Vi har ju sett nu att Prinzsköldmalmen fortsätter in under centrum och därför gäller det att skapa planeringsförutsättningar så att Malmbergsborna känner att de vet vad som ska ske, säger Mauritz Magnusson.
Kommunalråd Tommy Nyström säger att planen ska sträcka sig fram till år 2022.
- Människor behöver vetskap för att kunna planera för sina liv. Från kommunens sida vill vi ha gruvstadsparker, om gruvstängslet dras vid Järnvägsgatan innebär det att husen närmast Järnvägsgatan löses in, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om