Gröna fingrar gör jobbet

På söndag var det "Hela Sveriges trädgårdsdag" och den nordligaste trädgården visades i Malmberget. För Marie Leandersson är inget omöjligt, i hennes trädgård växter vitsippor och äppelträd, men äpplena blir små, som körsbärstomater.

Det går att odla äppelträd i Malmberget och äpplena blir små som körsbärstomater.

Det går att odla äppelträd i Malmberget och äpplena blir små som körsbärstomater.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-08-10 06:00
- En trädgård ger själen ro och sinnena glädje. Det är livskvalitet, säger Marie Leandersson, som inbjöd till trädgårdsvisning på söndag.
I hennes och sambon Per-Erik Jönssons trädgård prunkar blommor, växter och träd, som egentligen inte ska växa i det kärva klimatet i norr. Här finns skogslönn, körsbärsträd och äppelträd, som bär frukt, även om äpplena blir små som körsbärstomater.
- Jag nöjer mig inte med att "det går inte" jag provar. Med rätt växt på rätt plats fungerar det ofta. Det går att få en prunkande trädgård även i Lappland, säger Marie Leandersson.
Gröna fingrar
När hon började med sin trädgård på 80-talet bestod villatomten av en rönn och en gräsmatta. Med åren har hennes gröna fingrar förvandlat den kala villatomten till en prunkande trädgård. Då fanns inte många daggmaskar på tomten, nu finns det daggmaskar under varje sten.
- Humlorna och daggmaskarna är mina bästa vänner, säger hon.
Intresset för trädgård har hon haft sedan barnsben.
- Som barn bodde jag vid ett vårdhem där mina föräldrar arbetade. Jag följde efter trädgårdsmästaren och var "Pelle frågvis". Här uppe finns inte traditionen med trädgårdsodling på samma sätt som i Dalarna, men visst går det att odla även här, säger hon.
Vitsippor och äppelträd
I hennes trädgård växer vitsippor, hämtade från Dalarna, som lever i symbios med björken. Äppelträden pollinerar hon för hand med en pensel, för den stackars ensamma humlan orkar inte med allt jobb.
Köksträdgården odlas på en upphöjd bädd vilket har stora fördelar i ett kärvt klimat. Med skyddande lägen och stora stenar i trädgården skapas bättre klimat för det som växer.
- De stora stenarna som avger värme, tiggde jag till mig av gubbarna som grävde för fjärrvärme, säger hon.
I rabatterna finns Rosenstjärna, en planta som hon "knyckte" på Rhodos. Pepparrot, sallad, dill och persilja, köper hon i butikernas grönsaksdisk och gräver ner hela plantan i jorden och det växer så det knakar.
Många besökare
Hela Sveriges trädgårdsdag är initierat av Riksförbundet Svensk Trädgård och Trädgårdsriket. Syftet är inte att visa upp den perfekta trädgården, utan en trädgård som betyder något för sin ägare och också kan betyda något för andra. Många besökte familjens trädgård i söndags.
- Det var roligt att få se den här lite speciella trädgården, den är jättefin, säger en av besökarna, Vanja Matti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om