Färre besökare i badpoolerna

Sommaren har varit dålig och besökarna sviker Malmbergets badhus. Med gruvans utbredning, kommer badhuset att stängas och rivas.- Vi går i väntans tider och vill att den framtida fritidsanläggningen ska ligga nära skolorna, säger enhetschef Tommy Isaksson.

Besökarna sviker Malmbergets badhus men Elisabeth Svanberg, Clara Malmelöv, Madeleine Svanberg och Alice Svanberg njuter av bad i utebassängen. FOTO: Marie Ridderström

Besökarna sviker Malmbergets badhus men Elisabeth Svanberg, Clara Malmelöv, Madeleine Svanberg och Alice Svanberg njuter av bad i utebassängen. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-08-10 06:00
Snart kan Malmbergets badhus vara ett minne blott. Under Malmbergets centrum och även under utepoolen har LKAB gjort undersökningsborrningar och funnit stora mängder brytvärd malm. En ny fritidsanläggning bör byggas centralt i Gällivare, anser enhetschefen för sim- och sportanläggningarna, Tommy Isaksson.
Unik tillgänglighet
- Självklart så är det samordningsvinster om man kan få i hop alla anläggningar, men huvudargumentet är att vi måste ha internkunder på dagtid och då måste framtida fritidsanläggningar ligga nära skolor, helst dörr i dörr, säger enhetschef Tommy Isaksson.
I Malmberget är tillgängligheten helt unik, säger enhetschefen, som pekar på närheten mellan badhus, sporthall, ishall och bowlinghall som alla ligger mitt i centrum, vid skolor, nära matserveringar, butiker och bank.
- Lilla VM är helt unikt och att vi fått det här arrangemanget beror på tillgängligheten. Många städer har jättefina anläggningar men de ligger inte lika centrerade som i Malmberget. Börjar man sprida anläggningarna, finns risken att man tappar sådana här stora och fina arrangemang, säger Isaksson.
Den dåliga sommaren och utflyttningen från Malmberget har gjort en djupdykning i sommarens besöksstatistik. I juli månad i år hade Malmbergets badhus endast 1 201 besökare. Att jämföra med siffrorna för juli 2009, då 20 885 besök noterades. Året dessförinnan, juni 2008, var siffran 16 266.
Däremot är fritidsanläggningen för övrigt välbesökt.
- Vi har i princip hundraprocentig beläggning på våra fritidsanläggningar, vad gäller träningstider, säger vikarierande enhetschef Kurt Wippola.
Alltid badvakter
En sommardag i augusti när solen äntligen tittar fram, hittar NSD några badarbarn i bassängen. Barnen badar tryggt, för i Malmberget finns det alltid badvakter vid bassängerna. I dag är det badmästarna Per-Erik Rim och Tomas Andersson, som spejar över poolerna.
- Det är varmt i vattnet, 27 grader, vi har haft poolen öppen trots att det varit dåligt väder, nästan varje dag har vi barnfamiljer här, men i sommar har det varit färre besökare på grund av vädret, säger Tomas Andersson.
- Det ska helst vara vackert väder i ett par dagar för att folk ska börja komma, säger Per-Erik Rim.
Ett gäng småflickor simmar och leker i bassängen.
- Det är roligt här, vi simmar och hoppar i hoppborgen och vi är här fast vädret är dåligt. Det är svinhärligt att bada i regn, säger Madeleine Svanberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om