En ljus framtid

Arbetsmarknadens vårprognos målar en ljus bild för Norrbotten. Gynnsammaste utvecklingen har Malmfälten, där gruvorna ger nya jobb. LKAB behöver rekrytera 200 personer per år, på grund av pensioneringar. De tre nya gruvorna i Svappavaara ger 250 nya jobb.

LKAB:s rekryteringsbehov beror på pensionsavgångar och på de tre nya gruvorna i Svappavaara-området.

LKAB:s rekryteringsbehov beror på pensionsavgångar och på de tre nya gruvorna i Svappavaara-området.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-06-10 06:00
I går presenterades arbetsmarknadens vårprognos och det var en ljus bild som målades upp av Lena Jatko, arbetsmarknads-områdeschef på Arbetsförmedlingen.
- Företagen går från uppgivenhet till försiktig optimism. Basindustrierna utvecklas gynnsamt och även privata tjänstesektorn andas en positiv utveckling. Offentlig sektor är det område som verkar få det kärvt, dels beroende på penningbrist men också för att den krymper genom att privata företag erbjuder alternativ, säger hon.
Ökad orderingång
Arbetsförmedlingen har varit i kontakt med drygt 500 arbetsgivare och ställt frågor om nuläget, orderingång, sysselsättning och utveckling på arbetsmarknaden år 2010 och 2011. Fler företag ser en ökad orderingång.
- Antalet sysselsatta i Norrbotten uppgick fjärde kvartalet 2009 till knappt 11 000 personer, säger Lena Jatko.
Arbetsförmedlingen räknar med att sysselsättningen ska öka med 1 500 personer fram till år 2011.
Presentationenen skedde vid LKAB:s Malmbergsgruva i Vitåfors. LKAB:s representanter, nyanställde informatören Mauritz Magnusson och Per-Olof Fjällborg, informerade om LKAB:s framtida personalbehov.
Gruvorna behöver folk
LKAB har stora rekryteringsbehov, beroende på pensionsavgångar och de tre nya gruvorna i Svappavaara-området.
- LKAB:s tre nya gruvor i Svappavaara innebär 250 nya jobb. LKAB:s produktionskapacitet stiger från dagens 28 miljoner ton till 37 miljoner ton per år när de tre nya dagbrottsgruvorna i Svappavara-området är i full drift år 2015, säger Per-Olof Fjällborg.
I LKAB pågår en generationsväxling och företaget behöver rekrytera 200 personer per år inom följande yrken; bergarbetare, processoperatörer, elektriker, mekaniker, ingenjörer, administratörer och chefer.
Ett särskilt gynnsamt läge har Gällivare kommun med två stora gruvor som expanderar. Bolidens Aitikgruva och LKAB:s Malmbergsruva. Här har rekryteringen redan startat och det kommer att bli konkurrens om arbetskraften i framtiden.
Åldrande befolkning
Gruppen arbetsföra 18-64-åringar minskar i hela länet. Pensionärsgruppen ökar kraftigt och det föds för få barn. Gruppen utlandsfödda bidrar till att dämpa den negativa utvecklingen något. Överkalix och Övertorneå har ett särskilt svårt läge, med utflyttning och en åldrande befolkning. I Pajala visar prognosen på de värsta siffrorna. 60 procent av befolkningen är utanför arbetsför ålder år 2025, men här ger de nya gruvetableringarna hopp om en ljusare framtid.
Statistiken visar att arbetslöshetssiffrorna i Norrbotten ligger under riksgenomsnittet i maj månad, med 2,9 procent. Gällivare ligger under länssnittet och har 300 arbetslösa inskrivna på Arbetsförmedlingen.
Ungdomsarbetslöshet
Malmfälten har lägre ungdomsarbetslöshet än Luleå, tack vare de två stora gruvföretagen. Jokkmokk har de bästa siffrorna, med två procent öppet arbetslösa ungdomar.
Norrbotten har större andel ungdomar bland de arbetslösa än riket i övrigt. 27 procent av de arbetslösa är ungdomar under 25 år, riksgenomsnittet är 23 procent. Även de äldre och funktionshindrade utgör en större andel av de arbetslösa i Norrbotten jämfört med riksgenomsnittet.
Största svårigheterna att ta sig ut på arbetsmarknaden har utlandsfödda och äldre med låg utbildning, funktionshindrade och ungdomar med avbruten gymnasieskola.
FaktaBristyrken
➤ Yrken med störst brist på arbetskraft i Norrbotten om ett år: Läkare, mätningstekniker, civilingenjörer, ingenjörer inom bygg- och anläggningsverksamhet, specialistsjuksköterskor och maskinarbetare.
➤ Största överskottet på arbetskraft i Norrbotten, väntas inom yrkena försäljare, barnsköterskor, vårdbiträden, truckförare (främst i Fyrkanten) och grundskollärare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om