Bildskatt växer

Nu är det premiär för Gellivare bildarkivs nya hemsida, där man införlivat LKAB:s bildskatt. Här finns gruvmiljöer, nedlagda gruvsamhällen och spännande bildspel.- Totalt finns 52 000 bilder och nya kommer hela tiden, säger arkivets föreståndare Leif Pääjärvi.

Hermelins tvättstuga 1962. Fotograf är Lennart Nilsson.

Hermelins tvättstuga 1962. Fotograf är Lennart Nilsson.

Foto: Gellivare Bildarkiv

MALMBERGET2011-03-05 06:00

Gellivare bildarkiv har fått i uppdrag att förvalta LKAB:s fotoarkiv, 30 000 bilder, däribland många glasplåtar.

- Sedan vi scannat dem och lagt dem i de syrefria arkiven ska man inte röra dem mer, säger Leif Pääjärvi.

Bildspelen visar Gällivares och Malmbergets historia. "Glimtar från Gällivares historia" och "Från jordkula till stadsplanerat samhälle". "Vi som bodde på Engelska området", är ett tredje bildspel som visar barndomsmiljöer från ett försvunnet Kilen.

Feststämning
- Det är feststämning här på bildarkivet. Tårtkalas väntar! Vi har 25 000 nya bilder som tidigare inte varit tillgängliga för allmänheten. Vi har lagt ut 10 000 LKAB-bilder, och tusentals bilder av journalisten Bertil Warg och Rune Johansson, säger Pääjärvi.

Nedlagda gruvsamhällen
Gellivare bildarkiv har funnits på nätet sedan 1996. Eldsjälen Leif Pääjärvi, startade verksamheten utifrån den samling som legendariske folkbibliotekarien Adolf Henriksson initierat.

Här finns bilder från gruvbrytning i dagbrott på 1800-talet, de nedlagda gruvsamhällena Dennewitz, Robsam, Tingvallskulle och Vitåfors. Bygget av Malmbergets första och enda "skyskrapa", Focushuset. Gamla trähusmiljöer i Gällivare, sjukhus, vårdhem och landsbygdsmiljöer.

Den kände mästerfotografen Lennart Nilsson finns representerad i bildarkivet, då han var LKAB-fotograf på 50-talet.

Sökord
Bildarkivet är en stor bildskatt och den som inte har dator hemma, kan besöka Bildarkivet i Malmbergets folkbibliotek.

- I den nya hemsidan är det möjligt att söka på nya sökord. Vem tänker exempelvis på att söka på "hemmiljöer", men här finns många intressanta bilder. Vi ska utveckla ett bildspel om sjukvården i Gällivare, och vi uppdaterar ständigt bildarkivet som är ett levande arkiv, vi hämtar in bilder från nutiden, miljöbilder, evenemang och studentbaler, säger Leif Pääjärvi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om