"Tänk om (S) skulle kämpa mot onda krafter på riktigt och inte bara snacka om de...nu ligger judehatet (nazismen) väldigt nära eftersom man erkänner Palestina", skrev Kristdemokraternas gruppledare Anette Asplund i en kommentar på Facebook i fredags.

När NSD läser upp kommentaren för Yvonne Stålnacke (S) blir hon bestört och ber att få höra den igen.

– Vad är det du säger? utbrister Stålnacke och fortsätter:

Artikelbild

| R

– Jag tror det här var ogenomtänkt av Anette. Det är en grov anklagelse mot ett parti som alltid jobbar internationellt och är känt för det. Min första tanke just nu är hur tänkte hon nu, säger Yvonne Stålnacke.

Anette Asplund står bakom sitt uttalande.

– Det här var en kommentar som jag la till en som la ut en artikel angående Tage Erlander som var någon slags chef över vakterna i koncentrationslägren. Det var någon som publicerat artikeln och jag skrev en kommentar till den, säger Anette Asplund, KD.

Har du förståelse för reaktionerna?

– Ja både och. Nog kan jag ha förståelse att det blir reaktioner, men det var diskussioner i kommentarerna. Det var någon som sa att Löfven skulle akta sig för att uttala sig om fascismen för att han sitter i ett glashus med tanke på S bakgrund med hur deras tidigare ledare gjort. Det är inte en så ljus bakgrund.

Enligt Anette Asplund kan erkännandet påverka antisemitismen i landet.

– Grunden att man bara erkänner Palestina kan påverka judehatet i Sverige, men det behöver inte göra det. Jag tror inte Löfven har alla bakom sig i beslutet.

Yvonne Stålnacke är kritisk mot utspelet.

– Anette ska bry sig mer om sitt eget parti. Det här är en fråga som diskuterats mycket i vårt parti, säger Yvonne Stålnacke.