Hemma igen efter problemfylld säsong

Vitaminbristen gjorde honom extremt trött och tvingade honom till lång vila.
Men när han väl var tillbaka mellan stolparna storspelade han - och blev lagom till slutspelet uppkallad till New York Islanders.
Nu är Anders Nilsson tillbaka på norrbottnisk mark.
- I slutändan är jag mest nöjd över att jag mår bra igen, säger han.

NSD flög hem med Anders Nilsson från New York. Han kan se tillbaka på en strulig säsong med ett lyckligt slut.

NSD flög hem med Anders Nilsson från New York. Han kan se tillbaka på en strulig säsong med ett lyckligt slut.

Foto: Pär Bäckström

Luleå/ishockey2013-05-23 07:39

I en lång intervju med NSD i mars berättade Anders Nilsson om hur hans kropp - bland annat på grund av vitaminbrist - inte har fungerat som den ska under stora delar av säsongen och att han tvingades till ett isuppehåll på en och en halv månad.

Nu är Anders Nilsson hemma i Luleå igen - och han kan se tillbaka på en jobbig tid.

- Det var hemskt. Jag kunde ligga och sova i tolv timmar och sen gå upp och äta frukost och göra mig i ordning för att åka ut, men då ville jag nästan gå lägga mig igen. Det är ingenting man önskar att någon annan ska få uppleva, säger Anders Nilsson.

Jag antar att man då börjar fundera på vad som är fel...

- Det blir ju så. Det sätter sig mycket i huvudet, man kan som inte slappna av när man inte får några svar. Så det är klart att det snurrar mycket tankar när man blir trött bara av att gå handla mat. Då känner man att det är något som inte riktigt stämmer.

Är du som mig, att du alltid tror det värsta?

- Det är klart man har tänkt de tankarna också. Allting snurrar ju och kollar man på internet blir man ju inte klokare. Det är rena skrämselfaktorn egentligen, för där står alltid de värsta scenarierna. Så man har funderat mycket men det är skönt att äntligen ha fått ett svar och att man mår bra igen.

I dag är han återställd och i säsongens två sista matcher i AHL var Anders Nilsson tillbaka mellan stolparna - och han imponerade.

- Det kändes riktigt bra, mycket bättre än vad jag trodde eftersom jag inte hade spelat på tre månader. Man brukar ju känna sig lite rostig, men det flöt på väldigt bra, säger han innan berättar att det är skönt att ha fått bukt med problemen:

"Det var riktigt kul"
- Nu kan jag träna till hundra procent och fortfarande känna mig bra och jag kan också känna att man kan ha ett normalt liv och kunna njuta av tillvaron. Det är något man annars tar för givet men som jag nu börjar uppskatta. Så i slutändan är jag mest nöjd över att jag mår bra igen.

Anders Nilsson visade faktiskt så pass bra form i sin comeback att han till slutspelet - istället för Rick DiPietro, som 2006 skrev ett 15-årskontrakt med klubben - blev uppkallad till New York Islanders.

Från läktarplats fick han se sitt lag bli utslaget i den första rundan av stjärnspäckade Pittsburgh Penguins med 4-2 i matcher.

- Det var riktigt kul att få vara med, speciellt när min säsong har varit som den har varit. Sen var det lärorikt också, att få se hur det är i ett slutspel, hur det fungerar runt omkring och känna på stämningen. Publiktrycket var helt fantastiskt.

En nyttig erfarenhet inför framtiden.

- Jo, det känns som det. Nu har man sett slutspelshockey och sett hur det är, det är jäkla tufft och det går snabbt. Men det är ingenting man behöver gå in och ha respekt för, utan det är samma spel fortfarande.

Jag förmodar att du och klubben hade ett snack innan du åkte hem.

- Jo, fast egentligen sa de inte så mycket. Men de tror på mig och pratade mycket om vad jag tyckte om slutspelet och om min hälsa. Sen la vi upp lite planer för sommaren, jag kommer åka över en eller två veckor i juli och köra på is med målvaktstränaren och köra lite fysträning.

Nu vill han spela mycket
Anders Nilsson har ett år kvar på kontraktet med New York Islanders. Och han vet vad han vill få ut av nästa säsong.

- Det jag känner är att jag vill spela väldigt mycket matcher eftersom jag missade en halv säsong. Sen om det blir i AHL eller NHL... Jag har inte sagt att jag vill spela i NHL nästa år utan jag vill bara hitta tillbaka till mitt spel och få det att stämma och komma in i det där matchflytet igen. Och jag känner väl själv att om jag får in det där flytet så kommer chansen komma i NHL.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om