Petra Hinterthaner blir ny tillförordnad lokalpolisområdeschef i Luleå och Boden efter Ulf Sköld, en av två polischefer som hoppade av sina uppdrag under bråket inom polisen i november i fjol. Hinterthaner har senast varit beredare vid polisområdets kansli i Norrbotten.

Magnus Modig har sedan den 7 januari vikarierat på platsen som tillförordnad lokalpolisområdeschef i Norra Lappland efter att Anette Koivuniemi hoppat av. Nu tar han över uppdraget formellt i 18 månader. Modig kommer närmast från polisområde Norrbottens utredningssektion där han varit gruppchef för stationsbefälsgruppen.

– Det känns jättebra. Jag har jobbat uppe i Gällivare tidigare mellan 2007 och 2010 och det känns jättekul att prova på det här. Det är speciellt att komma upp och vara chef för ett område som Norra Lappland, med fjällmiljön och utmaningen med de stora ytorna, säger han.

Lars Öberg får fortsatt förtroende som lokalpolisområdeschef i Östra Norrbotten, medan Piteå älvdal får ny ledning under Andreas Nyberg som närmast varit gruppchef för miljöbrottsgruppen.

Det var i slutet av november i fjol som den infekterade konflikten bröt ut i öppet krig inom Norrbottenspolisen. Polisfackets huvudskyddsombud Leif Lahti anmälde polischefer till Arbetsmiljöverket med anklagelser om att de struntat i att utreda anmälningar om kränkningar.

LÄS MER: Polisfacket: "Polischefer utreder sig själva"

Polisområdeschefen Håkan Karlsson ställde sig bakom de anklagade cheferna och hävdade att facket inte hade grund för sin anmälan. Bråket ledde dock till att cheferna för lokalpolisområdena Luleå/Boden och Norra Lappland, Ulf Sköld och Anette Koivuniemi, hoppade av sina uppdrag.

LÄS MER: Två polischefer hoppar av

Koivuniemi förnekade anklagelserna och röt ifrån mot huvudskyddsombudet, som hon hävdade sökte konflikt istället för dialog. Ulf Sköld lyckades vi aldrig nå för kommentarer om bakgrunden till hans avhopp.

LÄS MER: Polischefer anklagas för att lägga ner anmälningar mot sig själva: "Finns ingen sanning"

Sedan vi senast rapporterade om bråket inom polisen har huvudskyddsombudet tagit tillbaka kravet på att Arbetsmiljöverket ska göra en systeminspektion av polisområde Norrbottens hantering av skadeanmälningar. Kravet på att anmälningar ska utredas på nytt finns kvar.

I dag upplever den nya lokalpolisområdeschefen Magnus Modig att stämningen är god.

– Jag skulle välja säga att arbetsmiljön är bra i Norra Lappland och att vi har kämpat med de frågor vi haft att göra med. Jag vill verkligen säga att samarbetet med skyddsorganisationen fungerar bra, och att det finns en positiv framåtanda inom polisen generellt i Norrbotten just nu, säger han.