Tomtköp för moské närmar sig - men pengar till byggnad saknas

Norrbottens islamiska centrum kommer att få köpa mark till en moské på Hertsön. Men ännu finns inga pengar till själva byggnaden. Finansiären från Dubai har dragit sig ur - så nu står hoppet till muslimska fonder.

Ayse Duyar (MP) från islamiska föreningen i Luleå uppger att föreningen går vidare med att söka pengar först efter att alla papper är klara.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: CAROLINA MAKKULA</_Bildtext Fotobyline>

Ayse Duyar (MP) från islamiska föreningen i Luleå uppger att föreningen går vidare med att söka pengar först efter att alla papper är klara.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: CAROLINA MAKKULA</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Carolina Makkula

LULEÅ2011-09-17 05:00

Ayse Duyar (MP) är en av medlemmarna i Islamiska föreningen
i Luleå, som har bildat föreningen Norrbottens Islamiska centrum tillsammans med föreningarna
i Boden, Piteå och Älvsbyn. Hon arbetar med mosképrojektet.

- Vi vill egentligen inte säga något förrän vi har pappret i handen, säger Duyar om den senaste turen i drömmen om en moské.

På måndag sammanträder kommunstyrelsens plan- och tillväxtutskott för att fatta två beslut i frågan. Dels att stadsbyggnadskontoret ska göra en detaljplan för moské på en tomt mellan Avaviksvägen och Hertsövägen. Dels att Norrbottens Islamiska centrum ska få rätt att köpa tomten efter att planen vunnit laga kraft.

Pengar finns till tomt
Enligt Ayse Duyar så har föreningen pengar till att köpa en tomt, som ska säljas enligt den kommunala taxan. Exakt pris är inte klart.

- Men vi har inte medel till byggnaden. Där ska vi ansöka ur muslimska fonder, säger Ayse Duyar.

Finansiär försvann
Förhoppningarna om en moské i Luleå har funnits länge hos muslimerna i staden. Tidigare hade Islamiska föreningen klart med en finansiär - en förmögen man från Dubai som ville investera.

- Men när det dröjde så försvann han. Nu har vi inte någon sådan finansiär, säger Ayse Duyar.

Därför ska Norrbottens Islamiska centrum vända sig till fonderna. Men innan några ansökningar lämnas in vill man ha alla papper från kommunen klara och underskrivna.

- Då blir det mer trovärdigt. Det här är en ganska lång process, säger Duyar.

Fler vill bygga moské
Det är inte bara Norrbottens Islamiska centrum som vill bygga moské i Luleå. Även Ahmadiyya muslimska samfundet, en egen gren inom islam, har begärt att få köpa mark i Luleå. Kommunen har träffat företrädare för samfundet, men i nuläget har man inte tagit fram någon tomt till dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om