Swing it magistern!

Det svänger om musiklektionerna på Bergskolan där läraren Helena Öberg har satt Luleå på den musikaliska världskartan. Swing it magistern!

SUMO. Uppvärmning inför körsången med Sumobrottning. Elsa Lindebris, Elvira Larsson, Moa Hedberg och Lovisa Larsson i farten.

SUMO. Uppvärmning inför körsången med Sumobrottning. Elsa Lindebris, Elvira Larsson, Moa Hedberg och Lovisa Larsson i farten.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-01-08 18:00

Det är dagarna före lucia och kören på Bergskolan övar för fullt under ledning av musikläraren Helena Öberg.

Under lucia hade eleverna i kören många uppdrag, från att sjunga på flygplatsen på morgonen till avslutningen på en restaurang i Bergnäset.

Att musik genererar glädje går det inte att ta fel på här.

Det är några traditionella sånger som i nya arrangemang får det att gunga om lokalen.

När Helena Öberg tillträdde som musiklärare i skolan 2003 så slöts på sätt och vis cirkeln.

Nu är hon musiklärare för cirka 300 elever i åldrarna tolv till 16 år.

– Jag var själv elev här.

Musiken kom tidigt in i Helena Öbergs liv.

– Mamma har alltid spelat och sjungit och jag har alltid tyckt om dans och musik. Jag har dansat sen jag var fem år, har provat på balett, street, orientalisk dans, folkdans, tävlat i hambo, bugg och 10-dans. Det senare har jag dansat i tio år. Älskar att dansa en elegant vals eller en sprallig cha-cha.

På Bergskolan fick Helena Öberg en musiklärare som inspirerade ytterligare. Hon fick till och med hjälpa till under lektionerna.

– Gunnar Östlund var min musiklärare, en varm och glad person. Jag var ibland extralärare för mina klasskompisar på högstadiet. När jag gick i nian så bestämde jag mig för att bli musiklärare. Jag började som så många andra med att spela blockflöjt i årskurs 1, det var ingen höjdare. Tvärflöjt började jag spela på mellanstadiet och det var desto roligare. I nian började jag spela gitarr, det var då jag kom på att jag ville bli musiklärare. Jag insåg att jag behövde öva upp min sångröst så jag började även ta sånglektioner.

Efter det estetiska programmet på Hermelinsskolan så väntade studier på Musikhögskolan i Piteå med start 1999. Efter fyra års pluggande var Helena Öberg klar med utbildningen och fick jobb på sin gamla skola.

Under hösten har eleverna under Helena Öbergs ledning deltagit i två stycken projekt varav ett är internationellt.

I det nationella projektet ”Det här är ditt land” ingår Bergskolan (9:orna), Ytterlännesskolan (7:or), Barkestorpsskolan (7B), Montessoriskolan Centrum (8:or) och Mellanhedsskolan (5:or).

I det internationella projektet ”Hall of Fame” ingår hela Bergskolan (7:or, 8:or, 9:or), Brooklyn International High School, New York, USA, Colegios Ramón y Cajal, Madrid, Spanien, IES San Fernando, Badajoz, Spanien, Plateau Bensouda Middle School, Safi, Marocko, Sacred Heart Primary School, Granard, Irland, Svenska Skolan/El Colegio Sueco, Costa del Sol, Spanien och North Middle School, Kentucky, USA.

– Den här klassen har jag haft musiklektioner med via Skype, läraren är en av de första kontakter som jag sökte upp när jag började använda Skype i undervisningen.

Varför detta internationella projekt?

– Vår skola har en målsättning att utbilda världsmedborgare.

När vi frågar eleverna vad de tycker om sin musiklärare är superlativen många. Känslan är besvarad.

– Mina elever inspirerar mig, de får mig att våga prova nya saker och lär mig saker hela tiden. Jag har världens bästa elever!

Sång, musik och dans tillhör således Helena Öbergs passioner. Plus en sak till.

I fönstren i musiksalen står ett antal damskor.

– Jag älskar skor, det är ett stort intresse. Gärna med höga klackar.

Ett nedärvt intresse visar det sig.

– Jag och farmor har delat skor...

Här kan du se elevprojekten:

"Hall of Fame"

"Det här är ditt land"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om