Styrelsen om sekretessen: "Vi kan inte göra något"

Polisstyrelsen befattar sig inte med Ylva Strutz skriv-else om att offentliggöra utredningen om skotten på Porsön.- Vi kan inte göra något, säger ordförande Bo Johansson (S).

Bo Johansson (S).

Bo Johansson (S).

Foto: bengt-åke persson

LULEÅ2009-05-26 06:00
Det var i lördagens NSD som Ylva Strutz (FP) krävde att polisstyrelsen skulle lämna ut utredningen om skotten på Porsön. Hon lämnade också en skrivelse om det till polisstyrelsen. Den behandlades i går då styrelsen hade sammanträde i Gällivare.
- Vi har tittat på skrivelsen men den är inget som vi i styrelsen kan befatta oss med, säger Bo Johansson.
Kan inte upphävas
Frågan om att offentliggöra utredningen har prövats av kammarrätten, som låtit sekretessen bestå. Den kan inte upphävas av polisstyrelsen, uppger Johansson, som inte tyckte att Uppdrag gransknings program om händelsen var uppseendeväckande.
- Vi har fått en redovisning av ärendet i polisstyrelsen. Jag blev inte särskilt förvånad, säger han.
Vad tycker du själv om händelsen?
- Jag kan konstatera att den granskats av två åklagare, som inte funnit att det hänt något som kan leda till åtal. Polisen har även sett till att man inte kan använda automateld, och att det inte ska vara andra poliser närvarande än de som ingår i insatsstyrkan.
Drogproblemet
Skälet till att styrelsen höll möte i Gällivare var att politikerna ville bilda sig en uppfattning om det drogförebyggande arbetet i kommunen. Detta efter att Malin Hjärtström, 19, och Sebastian Nilsson, 21, avlidit samma helg efter att ha använt droger.
- Vi har fått en redovisning över hur mycket drogbeslagen ökat i Gällivare. Men det här är inte bara polisens sak, även socialnämnden måste fundera över hur den ska agera, säger Bo Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om