Sjuksköterska missade två frakturer - får kritik

En äldre epilepsisjuk kvinna på ett boende i Luleå föll och bröt höftbenet men fick varken diagnos eller smärtstillande på två dagar. En liknande händelse inträffade några månader senare.Nu kritiserar Socialstyrelsen en sjuksköterska för att ha brustit i yrkesutförande.

LULEÅ2012-03-07 15:48

Den äldre kvinnan på det särskilda boendet i Luleå föll när personalen lämnat henne ensam för att hämta en rullator. När de kom tillbaka och undersökte kvinnan lade de märke till att hennes ena ben var vridet på ett onaturligt sätt och då tillkallades sjuksköterska. Därefter blev kvinnan okontaktbar för en stund och personalen trodde att hon var död.

Bruten höft
Enligt anteckningar gjorda av personalen på boendet visade kvinnan tydligt att hon hade ont i vänster ben, men sjuksköterskan hittade inga tecken på skador förutom ett litet märke på ryggen.

Trots att sjuksköterskan fick tillkallas ytterligare tre gånger tog det två dagar innan läkare kontaktades. Röntgenundersökningen visade sedan att kvinnans höft var bruten.

Onödigt lidande
Socialstyrelsen ser allvarligt på att kvinnan fått utstå onödigt lidande i väntan på diagnos. Eftersom kvinnan hade en nedsatt förmåga att själv föra sin talan var hon beroende av sjuksköterskans observans och noggrannhet vid undersökningen.

Sjuksköterskan är inblandad i två andra fall som
också har Lex Maria-anmälts.

Muskelsmärta var fraktur
En av händelserna ägde rum den andra februari
då en patient ramlade bredvid sin säng så att en fraktur uppstod.

Sjuksköterskan uppfattade då bara muskelsmärta hos patienten och vidtog inga åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om