Sensia gör jätteförluster – år efter år

Sensia-koncernen har gjort stora förluster i flera år – och stått på konkursens brant. Revisorerna har varnat för att bolaget kan få svårt att överleva. Ägarna pumpar in mångmiljonbelopp för att hålla igång verksamheterna.

Sensia hälsovård AB äger bland annat verksamheterna i Hermelinen-huset på Sandviksgatan i Luleå. Bolagets majoritetsägare, fonden Capman life science, har gått in med stora pengar för att hålla i gång förlustkoncernen.

Sensia hälsovård AB äger bland annat verksamheterna i Hermelinen-huset på Sandviksgatan i Luleå. Bolagets majoritetsägare, fonden Capman life science, har gått in med stora pengar för att hålla i gång förlustkoncernen.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2013-11-15 05:14

NSD har tidigare berättat om hur den stora, Luleåbaserade hälsokoncernen Sensia hälsovård AB försatt vårdcentralerna i Luleå, Piteå och Boden i konkurs.

Det skedde 24 juni.

Samma dag lämnade revisorerna in sitt yttrande efter revisionen av Sensia-koncernen för verksamhetsåret 2012.

Här varnar man för att Sensia hälsovård AB, med flera hundra anställda, har stora problem med ekonomin.

"Som framgår av förvaltningsberättelsen föreligger osäkerhet om bolagets möjligheter till finansiering av den fortsatta verksamheten" skriver revisorerna från Ernst & Young.

Bolaget omsatte en halv miljard 2012, och gick med 76 miljoner i förlust. Under våren 2013 var Sensia hälsovård riktigt illa ute. Mer än halva aktiekapitalet var förbrukat, och man fick upprätta en så kallad kontrollbalansräkning, vilket sker för att styrelsemedlemmarna inte ska bli personligt betalningsansvariga vid en konkurs.

Skatteparadis

Majoritetsägaren, fonden Capman life science med säte i skatteparadiset Guernsey, har gått in med stora pengar för att hålla igång Sensia hälsovård – som köpt upp flera andra bolag. Under 2012 fick Sensia hälsovård drygt 50 miljoner i tillskott genom nyemissioner, vilket innebär att man ökat antalet aktier och sålt dessa.

Till det kom ägarlån på 30 miljoner.

Under våren 2013 lånade ägarna ut ytterligare 20 miljoner till Sensia hälsovård.

Vårdcentralerna i Piteå, Luleå och Boden drog ner resultatet rejält – och det var skälet till att koncernledningen bestämde sig för att konkursa dem.

Jagat fler lån

"Genom detta minskas bolagets löpande förluster och det är styrelsens och VD:s uppfattning att med de åtgärder som vidtas kommer en bra grund att läggas som skall leda till att bolaget fortlever och utvecklas väl" skriver VD Johan Bennarsten i årsredovisningen.

Men Sensia hälsovård har fortsatt att behöva pengar. Bolaget har förhandlat med fordringsägare och jagat lån för att få mer pengar i kassan.

Under juli och augusti fick bolaget nya lån från Norrlandsfonden och Handelsbanken.

I augusti genomförde man ännu en nyemission som gav ytterligare 32,6 miljoner till bolaget. Det skedde genom att Capman omvandlade lån till aktier, och pengarna behövdes för att bolaget inte skulle gå omkull.

Finansieringen ska nu vara säkrad "minst fram till årsskiftet" enligt styrelsen.

Fakta Så går Sensia

Här är resultatet för Sensia hälsovård AB:

2012: - 75,3 miljoner (Omsättning 555 miljoner)

2011: - 41 miljoner (Omsättning 268 miljoner)

2010: - 13,7 miljoner (Omsättning 55 miljoner)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om