Polismästaren pressad om register

Länspolismästare Håkan Karlsson fick stå till svars för polisens registrering av romer. Argast och tuffast av alla vid manifestationen på Storgatan i Luleå var Laimi Lindgren.– Kan du verkligen garantera att det inte finns något sådant här register i Norrbotten? Är du hundra? sade hon.

Tanja Hagert höll inledningstalet till manifestatonen som genomfördes på Storgatan till stöd för romerna. Länspolismästare Håkan Karlsson var inbjuden som talare.

Tanja Hagert höll inledningstalet till manifestatonen som genomfördes på Storgatan till stöd för romerna. Länspolismästare Håkan Karlsson var inbjuden som talare.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2013-09-27 14:25

LULEÅ

Laimi Lindgren var en av många Luleåbor som deltog i mötet, som genomfördes till stöd för romerna.

Hon var heligt förbannad på uppgifterna om Skånepolisens register, som avslöjats i veckan.

– Vill de tillbaka till 1940-talet, när Hitler brännmärkte alla romer? Det var registrering och sedan till gaskammaren. Det finns tvååriga barn i registret. Kan någon förstå? Kan någon förklara? Vad kan vi vänta oss nu? Det här ska inte sopas under mattan. Vi vill ha rättvisa och Sverige är vårt land, sade Laimi Lindgren.

Håkan Karlsson var en av talarna.

– Jag har förståelse för att det här väcker upprördhet och starka känslor. Jag känner stor sympati för det ni känner och det ni drabbats av. Polisen har ett starkt förtroende som vi måste leva upp till. Det har vi inte gjort den här veckan. Registreringen av romer är oacceptabel. Polisen i Norrbotten har register, men inga som bygger på etnisk tillhörighet eller religion, sade Karlsson.

Efter talet var han tillgänglig för publikens frågor.

Det var då Laimi Lindgren frågade om han var helt säker.

– Jag har gjort allt i min makt för att försäkra mig om detta. Vi har register över kriminalitet, inte ursprung, sade Karlsson.

Lite senare gick Laimi Lindgren fram till polismästaren igen.

– Vad tror du händer med de poliser som gjort fel i Skåne? undrade hon.

– Det ska utredas till fullo av åklagare. Och de som gjort fel får...

– Vad de förtjänar?

– Öh, ja...vad de förtjänar.

– Alltså avgå! sa Lindgren.

Jonas Brännberg, Rättvisepartiet, hakade på.

– Hur ställer sig polisen till en oberoende utredning?

– Jag välkomnar en utredning som inte är partisk. Exakt hur den ska se ut vet jag inte men jag tror inte att det här kommer gömmas undan, sa Karlsson.

Mötet inleddes av Tanja Hagert, som blivit lite av romernas talesperson i Luleå och som deltar i projektet för romsk integration som drivs i Luleå.

– I åtta år har jag jobbat för att skaffa mig en plattform i Luleå. Jag har gjort det med kultur och musik och Malmöpolisen ska inte få mig bort från den. Jag hoppas att våra barn inte ska behöva se det här. Vi ville inte ha dem med på den här manifestationen. De behöver inte komma ihåg den här dagen. De behöver inte bära plakaten. Vi gör det för dem.

Behöver vi skriva att Tanja Hagert fick dagens varmaste applåd?

FAKTA Sagt på manifestationen

– Att sånt här får förekomma 2013, det tror man inte är sant.

(Nadja Åkerlund var en av initiativtagarna till manifestionen)

– Luleå är en av fem pilotkommuner i ett projekt för romers rättigheter. Det arbetet kommer vi att fortsätta med.

(Kommunalrådet Yvonne Stålnacke)

"Det är ett år sedan jag började som projektledare. Folk sade åt mig "De vill inte bli inblandade i samhället, good luck". Det jag mött är folk som med värme och tålamod hoppas på en bättre framtid, med barn som har samma drömmar som alla andra barn. De försöker komma in men de möter en stängd dörr.

(Katarina Parffa Koskinen leder det romska integrationsprojektet)

– Vi gråter och skrattar varje dag tillsammans. Det är omöjligt att ha tråkigt på jobbet med henne.

Tanja Hagert kramade om Katarina Parffa Koskinen när hennes röst brast vid mikrofonen)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om