Pappersflyger till Salzburg

Ett 29 meters kast i tentapluggspausen blev en SM-vinst för Markus Lindmark.Efter väntan på att de övriga fyra svenska kvalomgångarna skulle avgöras står det nu klart att han representerar Sverige i VM i kast med pappersflygplan.- Nu blir det hårdträning, säger Markus Lindmark.

Markus Lindmark är en av två svenska studenter som tagit sig till VM i kast med pappersflyg. "Uppemot 40 meter borde inte vara omöjligt att kasta", säger han.

Markus Lindmark är en av två svenska studenter som tagit sig till VM i kast med pappersflyg. "Uppemot 40 meter borde inte vara omöjligt att kasta", säger han.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2012-03-29 06:00

Red Bull Paper Wings avgörs i österrikiska Salzburg den fjärde till femte maj, efter 500 kval på universitet världen över.

Bodensaren Einar Norén Selberg tog med sina 8,3 sekunder hem svensk vinst i kategorin längsta flygtid, medan Markus Lindmark stod för längsta kastet.

Nu lägger han upp ett träningsprogram för att möta den tuffa konkurrensen som väntar i VM.

Teknisk bakgrund
- Jag måste hitta "mitt plan", det är inte säkert att jag viker ett likadant som jag gjorde i kvalet. Jag får göra research på youtube. Sedan gäller det att äta rätt, vika rätt och träna så mycket som möjligt, skrattar 22-åringen.

Till vardags studerar han till civilingenjör i maskinteknik i Luleå.

- Det kan nog vara en fördel att ha en teknisk bakgrund. Jag skulle egentligen kunna sätta mig ner och räkna på aerodynamik och kastvinklar men det har jag inte gjort.

Äventyr
Tävlingsmänniskan Markus Lindmark ser resan i sig som ett äventyr.

- Det är ju egentligen en ganska löjlig "sport", men det är ju alltid kul att tävla och dessutom få representera Sverige. Det här trodde man inte när man var liten och tyckte det var coolt att vika plan.

Hur många papper kommer gå åt till att vässa formen?

- Haha, det blir nog en hel bunt, jag får se till att återvinna dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om