Musikens makt i fara

Oskar Linnros och Familjen gjorde succé i fjol. Men den populära festivalen Musikens makt är i fara 2011. Arrangören BD pop får mindre pengar än planerat från Luleå kommun.

Musikens makt hälsar hem? Festivalen kan vara hotad. Det på grund av minskat bidrag från Luleå kommun.

Musikens makt hälsar hem? Festivalen kan vara hotad. Det på grund av minskat bidrag från Luleå kommun.

Foto: Maria Ekman

Luleå2011-02-22 06:00

Musikens makt arrangerades för första gången i augusti i fjol. Cirka 15 000 personer kom för att se artister som Eldkvarn, Oskar Linnros och Kristofer Åström.

Stora konsekvenser
BD pop har nu sökt pengar för att göra om festivalen. Tanken för 2011 var att ha uppträdanden även på onsdagen och torsdagen med spelningar i centrum och vid universitetet.

Men arrangören kommer inte att få de 750 000 kronor man begärt i stöd från Luleå kommuns utvecklingskontor. Summan prutades på måndagen ner till 450 000 kronor av plan- och tillväxtutskottet.

Det kan få stora konsekvenser för festivalen, eftersom hela budgeten för BD pop ligger på 1,45 miljoner kronor. Petra Lundmark, event- och bokningsansvarig, hoppas på att få pengar från andra finansiärer.

- Det är klart att det vore fint om vi fått alla de där pengarna. Men det kanske kan bli av i alla fall, säger hon.

Det är inte bara det minskade kommunala stödet som är skälet till att festivalen är i fara. Projektet BD pop har haft en oklar framtid under hösten och vintern, och det är först nu i veckan som BD pops framtid ska avgöras. Det här innebär att de anställda fått ägna sig mycket åt interna frågor i stället för utåtriktade aktiviteter.

Kommer det att få konsekvenser för Musikens makt?

- Vi har en ganska vass organisation. Men det är lite kort om tid. Vi måste ta det här internt och prata med våra partners för att se om det är realistiskt när jag vet hur mycket pengar vi får ihop, säger Petra Lundmark.

Anders Josefsson (M) reserverade sig mot beslutet att ge pengarna till BD pop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om