Matlagning kan ha orsakat studenthusbranden

Grovt slarv kan ha orsakat den våldsamma branden på Klintbacken. Elden startade i köket i samband med matlagning. En man misstänks nu för allmänfarlig vårdslöshet.

Lindbäcks bygg äger cirka 1000 studentlägenheter i Luleå. Byggnaderna, som den här på Vänortsvägen, har en liknande modulkonstruktion som de på Klintbacken.

Lindbäcks bygg äger cirka 1000 studentlägenheter i Luleå. Byggnaderna, som den här på Vänortsvägen, har en liknande modulkonstruktion som de på Klintbacken.

Foto: Linnea Bergenudd

LULEÅ2013-09-02 13:37

Det var vid 02-tiden natten mot lördagen som branden bröt ut i en lägenhet på den översta, femte, våningen i studentbostadshuset.

Under måndagen meddelade polisen att en person misstänks för allmänfarlig vårdslöshet.

– Man har hanterat saker i köksregionerna utan att ha uppsikt på det, säger P-O Andersson, kriminalkommissarie.

Grannar väckte

Polisen misstänker att branden startade i anslutning till spisen när en person skulle laga mat mitt i natten. Då branden tog sig var han inte medveten om det, utan väcktes av grannar som kände röken.

– Det var bara tur att den här personen klarade sig. Det var väldigt nära att personen inte gjorde det, säger P-O Andersson.

En del boende fick lättare rökskador, men ingen skadades allvarligt.

Flera utredningar

Samtidigt har räddningstjänsten startat en utredning för att undersöka brandens spridning. Lågorna tog sig relativt snabbt upp på vinden, men kunde även spridas neråt genom husets träkonstruktion.

– Vi ska göra noggranna utredningar av det här, säger Mikael Andersson, ställföreträdande räddningschef.

Han har indikationer på att branden tog sig neråt i spalter mellan de moduler som byggnaden består av. I dag finns inga klara svar, men räddningstjänsten vill slå fast att det inte finns något konstruktionsfel som gör att bränder kan färdas snabbt genom studentboendena.

Huset höll

Företaget Lindbäcks bygg äger ungefär 1000 studentlägenheter där huskonstruktionerna är av samma typ som det nedbrunna huset på Klintbacken.

– Vi tycker att huset uppträdde på det sätt som vi förväntade oss vid en brand. Alla kunde utrymma, säger Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks bygg.

Han pekar på att elden haft ett långsamt förlopp i träkonstruktionen, som behöll bärigheten och aldrig riskerade att rasa under släckningen.

– Jag kan inte se att det är större risk att bo i det här huset än i ett betonghus. I närtid gör vi ingen förändring i de hus vi har sedan tidigare, säger Stefan Lindbäck.

Brandvarnare

Flera av de boende i huset på Klintbacken berättar för NSD att de inte hört någon brandvarnare - trots omfattande rökutveckling.

Stefan Lindbäck uppger att företaget nu ska gå igenom alla brandvarnare i alla studentlägenheter. Varje hyresgäst ansvarar i dag för att se till att brandvarnare har batterier och fungerar.

– Men vi som fastighetsägare kanske måste se till att brandvarnarna fungerar på det sätt som det är tänkt. Vi har diskuterat pulversläckare på varje våningsplan, men har inte beslutat något ännu, säger han.

Straffet för allmänfarlig vårdslöshet är dagsböter eller fängelse i högst sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om