Kommunen krossar spargrisen

Luleå kommun går back nästa år och får använda 50 miljoner av tidigare överskott för att få ihop budgeten. Flera ekonomiska mål missas, men kommunen kan trots det göra miljonsatsningar på elevdatorer i skolorna och äldreomsorgen.

Lars Åhl, ekonomichef i Luleå kommun.

Lars Åhl, ekonomichef i Luleå kommun.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2013-10-30 05:20

I går kom budgetförslaget för Luleå kommuns kommande tre år.

Här syns att resultatet för nästa år blir ett minus på 50 miljoner kronor, men det löser kommunen genom att använda sparade överskott ur resultatutjämningsreserven.

– Vi har möjlighet att göra det 2014. 2015 är vi ur lågkonjunkturen och 2016 är vi tillbaka på samma nivå som innan finanskrisen, säger Lars Åhl, ekonomichef.

Kommunerna har kämpat med en lågkonjunktur sedan 2008/2009, men enligt ekonomikontoret förbättras nu förutsättningarna då tillväxten ökar i den globala ekonomin.

Samtidigt finns det frågetecken. Kommunen missar tre av fyra mål i kommunfullmäktiges policy för god ekonomisk hushållning. Det handlar om för stora investeringar, för dåliga resultat och om att förmögenheten minskar på grund av att investeringarna ökar.

"Ligger bra till"

Det handlar om investeringar som ska öka bostadsbyggandet.

– I år ökar vi med över 600 invånare. Vi är i en tillväxtfas. Sett i det perspektivet måste vi göra vissa investeringar, säger Lars Åhl.

Han anser att det är okej att missa målen under en period, men trycker på att de är viktiga att upprätthålla på längre sikt.

Investeringarna de tre kommande åren uppgår till 2,1 miljarder, och det är klart högre än kommunens mål.

– Det är ändå hanterbart. Jämför vi oss med många andra kommuner så ligger vi bra till, säger Lars Åhl.

Ingen skattehöjning

I somras såg det ekonomiska läget klart sämre ut, och då fanns en skattehöjning som en möjlig väg för att hantera ekonomin. Men kommunen kommer inte att behöva höja skatten.

– Alla prognoser har gått rätt väg. Som det ser ut nu är ingen skattehöjning nödvändig. Det är bra om det blir så att landstinget behöver göra något, säger Lars Åhl.

Kommunen satsar framför allt på två områden. Det handlar dels om att försöka se till att varje elev i skolan har en dator. Här avsätter kommunen fem miljoner extra per år. Sedan får den ekonomiskt ansträngda socialnämnden 15 miljoner extra per år i ett så kallat "omstruktureringsbidrag" som ska gå till äldreomsorgen.

– Det här är de stora strategiska frågorna, säger kommunalrådet Karl Petersen (S).

Budgetförslaget kommer förmodligen att genomgå mindre justeringar innan det tas av kommunfullmäktige. Men det blir inga stora förändringar, bedömer Petersen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om