Kallaxborna trampar på - hoppas slå förra årets miltal

Kallaxborna – både vuxna och barn – cyklar för hälsan och miljön. "Det blir en bra start på dagen", säger bybon Pernilla Nordgren.

Alex Bylund, Ingermar Ask och Pernilla Nordgren cyklar för hälsan och miljön.

Alex Bylund, Ingermar Ask och Pernilla Nordgren cyklar för hälsan och miljön.

Foto: Amanda Liikamaa

Luleå2020-07-24 16:00

För andra året i rad arrangeras cykelkampanjen "Kallax cyklar mest" för byborna i Kallax utanför Luleå. Deltagarna samlar ihop lotter beroende på hur långt de cyklar och i slutet av sommaren lottas vinster ut. Kommunen har även lånat ut elcyklar som de kan boka en vecka för att prova på. 

– Det är för att värna om hälsa, miljö och ekonomi som vi har dragit igång det här. Vill inspirera fler att cykla, säger initiativtagaren Ingemar Ask från Kallax miljögrupp. 

I år är det är 53 bybor som deltar i kampanjen. De har en chattgrupp där de kan skriva med varandra och boka in gemensamma cykelturer.

– Ibland kan vi cykla till en middag eller lunch inne i stan eller ta en längre tur på 3-4 mil. Det har blivit ett sätt att umgås och speciellt nu i coronatider, säger Ingemar Ask. 

En av de som deltar i cykelkampanjen är Pernilla Nordgren. Hon har skjutsat 3-årige sonen, Alex Bylund, till förskolan med cykeln sedan snön och halkan försvann. En resa på totalt en mil och sex kilometer. 

Hon berättar att kampanjen och den nya cykelvägen i byn är två stora bidragande faktorer till att de väljer att ta cykeln.

– Det blir ett litet begär, man vill verkligen ta cykel. Det blir en bra start och avslut på dagen när man får komma ut i friskluften, säger Pernilla Nordgren. 

Och medan hon cyklar får sonen sitta i cykelvagnen där han kan läsa, leka med leksaker eller sova.

– Det är roligt, säger Alex Bylund.

Pernilla Nordgren berättar också att det har blivit enklare att stanna och upptäcka nya saker längst vägen när de tar cykeln.

– Alex får se allt på ett annat sätt och han kommer närmare naturen när man bara kan tvärstanna, det kan man inte göra med en bil. 

Familjen har även börjat att välja cykeln framför bilen när de far ut på äventyr.  

– Man får leva lite som man lär. Man kan inte stå och säga att det är bra att vara ute och röra på sig och sedan inte göra det. Speciellt nu när man har fått barn, säger Pernilla Nordgren. 

Förra året cyklade byborna totalt 1 263 mil. Det motsvarar en resa till Kairo, tur och retur. 

– Det hoppas och tror jag att vi kommer slå. Att komma mellan 1 500 och 2 000 vore fantastiskt, säger Ingemar Ask. 

Hur känns det att så pass många vill vara med och cykla?  

– Det är jättekul. Hade varit roligt att se det sprida sig till fler stadsdelar. 

Karta: Kallax
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!