Inget åtal efter ras

Den företagaren som byggt den rasade balkongen i Notviken kan andas ut:Han slipper åtal.Nu berättar dessutom den drabbade Göran Mahrs att han avstår från att stämma byggaren.

Den nya balkongen tål 500 kilo per kvadratmeter. Så nu vågar Göran Mahrs ha många gäster till bordet igen. FOTO: EVA SJÖGREEN

Den nya balkongen tål 500 kilo per kvadratmeter. Så nu vågar Göran Mahrs ha många gäster till bordet igen. FOTO: EVA SJÖGREEN

Foto: Eva Sjögreen

LULEÅ2010-01-05 06:00
Mahrs, som är ordförande i bostadsrättsföreningen, säger till NSD att hans förtroende för rättsväsendet har naggats i kanten efter polismyndighetens besked.
- De sade att det inte gick att slå fast något uppsåt. Snickarna byggde inte avsiktligt så att det skulle rasa. Det är jäkligt synd att man inte kan göra något.
Mahrs balkong har reparerats och ska nu tåla 500 kilo per kvadratmeter. Föreningen har byggt om de elva andra balkongerna så att olyckan inte ska upprepas.
"Ingen idé"
Allt har kostat cirka 210 000 kronor - pengar som föreningen skulle kunna kräva från den företagare som utförde den felaktiga första byggnationen. Men Göran Mahrs uppger att man avstår från att stämma honom.
- Det är ingen idé. Firman finns inte längre, säger Göran Mahrs.
Kammaråklagare Folke Ailinpieti fattade beslut om att lägga ner förundersökningen, som inleddes då det från början fanns misstanke om vållande till kroppsskada. Åklagaren uppger flera orsaker till beslutet:
✔ Balkongerna hade inget bygglov och hade inte besiktats av byggherren, alltså bostadsrättsföreningen.
✔ Bygget var så gammalt att även om det var ett brott så skulle det vara preskriberat.
- Det var ett jäkla dåligt bygge, men det borde kanske fastighetsägaren ha sett. De har heller inte klagat på mitt beslut, säger Folke Ailinpieti, som även påpekar att även byggherren, föreningen, kunnat vara ansvarig för händelsen.
Sjuksrivna i omgångar
Tre personer har varit sjukskrivna i omgångar efter att Göran Mahrs balkong rasat ner. En bröt fyra tår, en annan fick en krosskada i foten och en tredje fick en stor lårkaka.
- Vårt försäkringsbolag har skött sig jättebra. Men Försäkringskassan har varit som pundhuvuden. En av de sjukskrivna skulle börja jobba 50 procent, men då fick hon ingen ersättning. Kassan tyckte inte att läkarintygen var nog grundande. Än i dag har hon inte fått rätt, säger Göran Mahrs.
fakta Balkongraset
Händelsen inträffade kvällen den 15 juli i fjol på Kontorsvägen i Luleå. Sex vuxna och två barn hade just satt sig till bords då balkongen rasade ner.
Allihopa föll fyra meter och landade på marken. Sex fördes till sjukhus - ingen med allvarliga skador.
Konstruktionsexperter dömde senare ut balkongernas säkerhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om