Ingen minaret på moskén – men ett utsiktstorn

Det blir varken kupol eller traditionell minaret på moskén på Hertsön. Däremot ett 32 meter högt utsiktstorn. Byggnadsnämndens arbetsutskott gav i dag klartecken till projektets detaljplan.

Här är en skiss på hur det islamiska centret ska kunna se ut på Hertsön. Tornet till höger ska som högst kunna bli 32 meter.

Här är en skiss på hur det islamiska centret ska kunna se ut på Hertsön. Tornet till höger ska som högst kunna bli 32 meter.

Foto: H o J arkitekter

LULEÅ2013-11-19 16:23

Hela arbetsutskottet stod bakom att säga ja till detaljplanen.

– Vi var eniga, säger Kaj Hedstig (S), ordförande i byggnadsnämnden.

Enligt stadsbyggnadskontoret så kommer byggnaden inte att få någon traditionell gestaltning. Föreningen Norrbottens islamiska center, NIC,avstår kupol och traditionellt utformad minaret.

"Minareten förelås istället ersättas av en högre byggnadsdel som även kan fungera som ett utsiktstorn med med en fin vy över Hertsön" skriver stadsbyggnadskontoret.

Böneutrop

Tornet ska få en maxhöjd på 32 meter.

Kommunen har enligt Kaj Hedstig fått en del kritiska synpunkter, bland annat ifall det ska förekomma böneutrop från moskén.

– Byggnadsnämnden prövar inte det. Det är i så fall något för miljönämnden och polisen, säger Kaj Hedstig.

NIC har dock tidigare uppgett att det inte blir böneutrop.

Detaljplanen ska fastställas av kommunfullmäktige. Norrbottens islamiska center har tio år på sig att förverkliga byggnaden efter att planen vunnit laga kraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om