"Hundra års facklig kamp raseras"

Vänsterpartiet vill stoppa förslaget om att rösta igenom Lissabonfördraget. Därför vill de få socialdemokrater att gå emot partiet. Men i Norrbotten är riksdagsledamöterna ointresserade.

"De garantier som lämnades om kollektivavtalen vid EU-inträdet saknar juridisk giltighet" säger riksdagsledamoten Josefin Brink (v). Hon vill att kollektivavtalen ska säkras om Lissabonfördraget blir verklighet.

"De garantier som lämnades om kollektivavtalen vid EU-inträdet saknar juridisk giltighet" säger riksdagsledamoten Josefin Brink (v). Hon vill att kollektivavtalen ska säkras om Lissabonfördraget blir verklighet.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-11-17 21:15
I går besökte riksdagsledamoten Josefin Brink (v) Metalls klubb på SSAB för att tala om vikten av att justera det fördrag som ska röstas igenom på torsdagen.
- Vi vill precis som LO vänta till 12 december, då Claes Stråth ska vara klar med sin utredning som handlar om kollektivavtalen. Det är obegripligt att inte kunna vänta tills dess, säger Josefin Brink.
Ett hot mot utvecklingen
Vänstern vill se en minoritetsåterremiss, men då behövs hjälp av 17 riksdagsledamöter som röstar emot sina partier. I dag har man bara miljöpartiet med sig.
- Det är inte omöjligt att det här får stöd. Det finns även ett antal borgerliga ledamöter som vill ha längre beredningstid, säger Josefin Brink.
Metallklubbens Lars Bergström, själv socialdemokrat, är djupt oroad över vad som kan hända om Lissabonfördraget röstas igenom.
- Det är ett hot mot hela vår utveckling om vi inte får rätt att fortsätta enligt den modell vi har, säger han.
- Man håller på att rasera grunden för 100 års facklig och politisk kamp, säger Börje Lööv (v).
Vill ha ett undantag
Både Bergström och vänstern vill att socialdemokraterna ska följa vänsterns förslag. Antingen återremiss för att invänta Stråths Lavalutredning - eller ja till ett förslag där man kräver garantier för kollektivavtalen för att acceptera fördraget.
- Vi vill ha ett undantag för den svenska kollektivavtalsmodellen, säger Lars Bergström.
Grunden till oron är den så kallade Vaxholm/Lavaldomen, som i korthet går ut på att det inte är nödvändigt att följa svenska kollektivavtal för utländska företag som arbetar i Sverige under en kortare tid.
- Jag snusar och är glad över att vi har ett undantag för snuset. Men jag skulle gladeligen byta snuset mot ett undantag för kollektivavtalen, säger Josefin Brink.
HUR SKA DU RÖSTA PÅ TORSDAG?
Lars U Granberg (s), 43, Piteå.
- Jag ska rösta ja. Det här är ett bättre fördrag än det vi har i dag. Det finns till exempel mer tydliga politiska begränsningar för EG-domstolen.

Anna-Karin Nylund (s), 42, Boden.
- Jag kommer att rösta för det här. Det är övervägande positivt. Jag tillhör Kommunal, som står bakom det. Då känner jag mig trygg.

Maria Stenberg (s), 42, Arjeplog.
- Jag har kvittat ut mig hela veckan för en kurs. Men om jag skulle ha röstat skulle jag ha röstat ja. Det här fördraget är bättre än det förra.

Fredrik Lundh (s), 31, Luleå.
- Jag kommer att rösta ja. Det här fördraget ger en tydlig markering om att flytta makten till politikerna, även om det är en kompromiss.

Karin Åström (s), 55, Överkalix.
- Jag röstar ja. Lissabonfördraget är bättre än Nicefördraget som vi har i dag. Nicefördraget var underliggande i Lavaldomen.

Hannah Bergstedt (s),
31, Piteå.
-  Jag säger ja. Det nya fördraget är mycket bättre än det nuvarande. Även om det finns flera punkter som vi vill förbättra så är det här fördraget bättre ur demokratisynpunkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om