Hemligheten bakom den stora succén

Det tog tid att acklimatisera sig till en ny serie och ett nytt spelsystem.
Men när det lossnade så lossnade det ordentligt för Niklas Fogström.
Och det är bland annat en taktisk förändring som gör att han går in i slutspelet som Luleå Hockeys kanske formstarkaste spelare.
- Nu får jag båga ganska fritt där nere och hämta fart, säger han.

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2013-03-11 08:38

Trots att han har gjort bra med poäng i allsvenskan genom åren kom han som en doldis till Luleå Hockey. Inledningsvis hamnade också Niklas Fogström i ett fack där han spelade åtta till tio minuter per match och där han stundtals fick sitta på läktaren.

Steget från allsvenska Mora till elitserien och ett nytt spelsystem såg ut att bli stort för 31-åringen.

Mycket av det berodde på att han åkte runt och grubblade på lagets sätt att spela och hur han skulle åka för att hamna rätt.

- Jag funderade alldeles för mycket. Och en tänkande hockeyspelare är ingen bra hockeyspelare. Men nu har man fått in det i ryggmärgen och nu släpper man bara loss och kör, säger Niklas Fogström innan han fortsätter:

- Fast så tror jag det är för de flesta nya. Det är ett speciellt system som vi kör här, men jag gillar skarpt det här försvarsspelet med att alla hjälper alla.

Den anonyma tillvaron handlade också om att han själv hade ställt in sig på att han först och främst skulle sköta defensiven och inte göra några misstag.

- Jag spelade ganska sejf i de första 20 matcherna och det kan jag ångra lite nu. Men då hade jag inte samma självförtroende som i dagsläget.

Men hade du inte spelat sejf och gjort en massa misstag, vad hade då hänt?

- Då hade jag kanske varit i allsvenskan, det vet man aldrig.

Fast det där är dåtid. När slutspelet inleds på onsdag går Niklas Fogström in i det med en stark grundserieavslutning i ryggen.

Sprutade in poäng på slutet
I de sista nio matcherna gjorde han tio poäng (5+5) och tillsammans med kedjekompisarna Joonas Vihko och stjärnskottet Peter Cehlarik ledde han klubben till en tredjeplats i tabellen.

Man kan säga att han gick från att vara en defensiv pjäs till en tvåvägscenter med offensiv spets över en natt.

- När det gick som tyngst sa jag hela tiden att jag vet att jag kan bättre. Jag vet ju att jag har ett offensivt spel i mig men jag är kanske inte den som dribblar en mot en i hörnet, utan jag måste komma in med fart för att klara av det. Och nu är jag egentligen i den fas som jag var i Mora, säger Niklas Fogström.

Och kanske var det bara en liten taktisk förändring som behövdes för att 31-åringen skulle få det att lossna på allvar.

- Vi har ändrat lite i uppspelsfasen och det kanske gynnar mig. Nu får jag båga ganska fritt där nere och hämta fart, och jag tycker att det är min styrka att transportera puck från försvarszon till anfallszon och sen kanske ge över den till någon som är bättre i en mot en. För det är som sagt inte min bästa gren.

Vad har ni ändrat på?

- Jag vill inte gå in på det desto mer men det är småjusteringar och jag tycker det har blivit bättre. Vi kommer in med en jäkla fart i anfallszon nu. Sen har vi också haft mycket skador och det har kanske gynnat mig, för jag trivs med mer speltid. Fast samtidigt ska man ju förtjäna den, den får man inte.

“Det blir lite fult"
Nu väntar karriärens första SM-slutspel.

Och det är något som finländaren ser fram emot och som han tror kommer att passa honom bra.

- Jag går in med en bra känsla. Det var längesen jag spelade såna här raka play off-matcher, det var nån gång i Finland senast, men jag har alltid tyckt om det och jag tycker alltid att jag har klarat mig bra i play off. Det blir lite annan stämning och det blir lite fult. Så det ska bli intressant, säger han.

Vad blir nyckeln för er mot Frölunda?

- Vi måste spela vårt spel. Jag har märkt under säsongen att det är många lag som hatar att möta Luleå. Vi jobbar som svin och det är inte roligt. Det är många som vill ha utrymme i anfallszon och det får de inte mot oss och då blir de griniga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om