Här var det fara på taket

Han skulle skotta tak i gympaskor, men ställde sig mitt framför ögonen på ett helt möte med arbetsmiljöinspektörer.Det var bara att kliva ner från taket och ta på sig säkrare grejer.

LULEÅ2010-01-14 06:00

Händelsen inträffade i måndags då den unge mannen gick ut på taket på Köpmangatan för att skotta snö. Han hade lätt klädsel: jeans, sweatshirt och gymnastikskor med platt sula.
Men mitt emot den fastighet där han skulle skotta ligger Arbetsmiljöverket. I ett sammanträdesrum satt bland andra Lena Meyer, arbetsmiljöinspektör, på möte. Inspektörerna såg snöskottaren, och reagerade direkt.
- Det såg väldigt vådligt ut. Han hade skyddssele, men inte den övriga utrustning man bör ha. Ordentliga kläder och ordentliga skor, säger Lena Meyer, som gick ut och avbröt arbetet.
Fick byta om
Hon såg till att snöskottarna fick information om vad som gäller vid snöskottning. Den unge mannen fick komma tillbaka först efter att han försetts med rejäla skor och kläder.
- Du ska ha ordentliga skor med ordentlig sula så att du inte riskerar att halka bara för att skorna är så dåliga, säger Lena Meyer.
Hon tipsar snöskottare om Byggnads broschyr "Se upp där nere". Där står att den som skottar tak ska ha godkänd sele, skyffel med handlovsrem och kunna kommunicera via radio med den medarbetare som står på marken.
Lena Meyer tycker att även privatpersoner som ska skotta tak ska ta till sig säkerhetstänkandet. Inte minst när det gäller sele.
- Det händer olyckor, och de kan vara förödande.
HITTA MER!
Gå in på www.av.se och sök på "snöskottning".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om