Här handlar herrar med stil

Kostymdagen är bara några dagar bort. På nyårsafton dammar vi av det klassiska plagget.I Luleås tre familjeägda herrbutiker ökar trafiken då slipsar, manschettknappar och skjortor ska köpas.NSD har besökt butikerna för att berätta deras historia.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2008-12-29 09:36

Vitré - anrikast
Ovanför disken hänger ett fotografi, taget av Bert Persson. Det föreställer tre leende män som just lämnat Burén & Nilsson för att öppna eget. Gunnar Stenlund, Gösta Pihl och Bernt Lindgren vågade språnget i december 1967.
– Men de hade inte så många varor mitt i säsongen, så i stället för att skylta med kläder satte de upp skyltarna med porträtt i skyltfönstret, säger Olov Stenlund, som äger Luleås äldsta herrbutik med sin bror Bo.

När Vitré öppnade var det lönsamt att vara klädhandlare, men inte att vara anställd.
– På den tiden gick alla killar i kavaj, slips och skjorta. Vår, höst och sommar köpte man märkeskostymer, säger Bo Stenlund.
Han plockar fram en rutig Oscar-skjorta till en 34-åring. Skämtar med en äldre man i skägg, stryker med handen över en rock för att visa kvaliteten för en småbarnspappa. Bo Stenlund började på Vitré 1976.
– Mitt i jättehippietiden, då hela samhället förändrades. Då kom jeansen med raketfart.
Männen som ägde Vitré svarade inte på utvecklingen. Det blev jobbigt för den unge Bo Stenlund. Hade han haft pengar hade han köpt Hanséns, som då var till salu.
– De fortsatte att köra sin stil och hängde inte på ungdomstrenden. Jag som var mitt i det som hände såg vad man kunde göra för de yngre.

Stilen var klassisk. Gösta Pihl, som jobbat i butik sedan 1940-talet, hade ett måttband över axlarna. När en kund kom in mätte han runt midjan, ner längs ett ben och plockade fram en byxa med ett ”varsågod att prova”. I dag får bröderna Stenlund balansera tradition med nyheter.
– Det viktiga är imagekänslan och den personliga servicen. Vi ska visa att vi är en butik som har hållit på länge, men som är uppdaterad, säger Bo Stenlund.

Hanséns - störst
Föräldrarna hade lanthandel med bensinstation i byn Ansvar, söder om Jockfall. Karl-Gustav Larsson, 57, föddes in i handeln. Han började med Herrshopen i Råneå, men det var för litet, så han köpte Hanséns i Luleå 1978. Företaget 30-årsjubilerade i våras.
– Det har varit kul. Det är roligt att klä upp folk och jag trivs med att träffa människor, säger K-G Larsson.

Han trivs med att expandera också. Rejält. I dag finns Hanséns i Luleå, Piteå, Skellefteå och Kalix. Nästa höst öppnar familjen Larsson en Hansén-butik i Bodens nya galleria. Då är cirkeln på sätt och vis sluten. Hanséns är ett Bodenföretag från början, grundat av Birger och Nestor Hansén i slutet av 1950-talet.
– Vår expansion började med att min son Magnus ville stå på egna ben. Då tittade vi i Piteå. Nu sköter min dotter Kristina butiken i Skellefteå. Och min andra dotter Sofia sköter damavdelningen i Luleå, säger K-G Larsson.
– De har velat prova. Få se om de fortsätter.
Hanséns herrbutik låg länge på Storgatan 40, där Vagabond-butiken ligger i dag. Då Hanséns flyttade till Storgatan 30 började man med en damavdelning också.

K-G Larsson tycker att det har hänt mycket sedan han började sälja kläder i Luleå.
– Kunderna har blivit yngre i sinnet. Det är positivt. I dag kan det komma en kund i 60-årsåldern och köpa en Johan Lindeberg-tröja. Förr var man en gubbe när man var 60, och man skulle klä sig så.
Han har en klar tanke inför framtiden.
– Ambitionen är att växa mer. Jag tror att det finns ett behov av butiker där kunder får service och märkeskläder.

Bengts - exklusivast
Bengt Österberg, 66, har hållit på med kläder sedan han var 14. Nu sitter han på kontoret innanför butiken på Smedjegatan med ett svart skohorn i händerna. Han böjer det, pekar med det, knackar det i skrivbordet. Använder det som en dirigentpinne.
– Vi vill förnya oss, men det är viktigt att ha kvar grunden. Hugo Boss-kostymerna. De gamla kunderna, säger han.
Butiken står inför ett generationsskifte och han håller på att trappa ner. Sonen Henrik ska ta över.

Bengt Österberg öppnade sin första butik på Malmuddsvägen 1971. Då var det Hollywood-jeans som sålde. 1974 flyttade han till Brogatan på Skurholmen. På 1980-talet lyfte affärerna. Bengt Österberg, som varit framgångsrik säljare på Ströms i Göteborg, började att sälja Hugo Boss-kläder.
Tajmingen var helt rätt. Yuppietåget lämnade perrongen, och Bengt Österberg klev ombord med famnen full av tidserans favoritkostymer.
– Jag hade mycket folk. Jag var ensam om de grejer jag sålde.
Han går ut i butiken. En stamkund (storlek 25 i byxor, x-large på pikétröjor) kommer förbi med sin fru. De söker en marinblå tröja, men den finns inte i rätt storlek.
– Den röda är väl fin, säger Bengt och håller upp tröjan mot sin gråa Boss-kostym, det här är en fin röd färg.
– Marin är mycket finare, säger frun.
– Jag ska kolla om den eventuellt går att få från något håll, säger Bengt.

Paret lämnar med ett hej och Bengt Österberg börjar att tänka på finansoron. Han rätar till den rosaskimrande Ralph Lauren-slipsen.
– Det är för mycket på tv om det där. Det påverkar folk.
Sonen Henrik är ute och gör några ärenden. Bengt Österberg funderar över framtiden för affärer som Vitré, Bengts och Hanséns.
– Jag tror nog att sådana här butiker alltid kommer att behövas, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om