Han prisas för arbetsmiljön

Han har varit med om flera olyckor. Själv har han fått en exploderande glödlampa i ansiktet.Nils Thuuri, 58, vill aldrig att någon ska göra sig illa på jobbet.I går fick han gruvnäringens stora arbetsmiljöpris, trots att han inte gör något nytt.

Han brinner för arbetsmiljön. Nils Thuuri prisades i går för sitt arbete på kulsinterverket och anrikningsverket i Kiruna.FOTO: GÖRAN STRÖM

Han brinner för arbetsmiljön. Nils Thuuri prisades i går för sitt arbete på kulsinterverket och anrikningsverket i Kiruna.FOTO: GÖRAN STRÖM

Foto: Göran Ström

LULEÅ2011-10-05 21:27

Det är i alla fall så han själv uttrycker sig, chefen för pelletsverket och anrikningsverket KA3/KK4 i Kiruna. Nils Thuuri hävdar att han bara jobbar strukturerat med de verktyg som redan finns hos LKAB.

- Alla system vi har att arbeta med har funnits rätt länge. Arbetssätten är inte nya. Det gäller bara att ha uthållighet och engagemang för att få det att leva i organisationen, säger Nils Thuuri.

Heta områden
Det engagemanget har gett resultat. Under 2010 inträffade inga olyckor som ledde till frånvaro på Thuuris domäner. Det har inte skett under 2011 heller.

- Det här är en väldigt viktig del för mig. Olyckor berör alla väldigt mycket, säger Nils Thuuri.

Riskområden saknas inte på KA3/KK4. Där finns farliga kemikalier, heta områden, roterande maskiner. "Hur mycket risker som helst", enligt sektionschefen. Men det finns sätt att minimera farorna.

- Vi har en databas, SAM-databasen. Där vill vi få in så mycket som möjligt, säger Thuuri.

I databasen registreras risker, tillbud och olyckor. Där kan de ansvariga få en bild av vilka arbetsmoment som är farliga - och agera utifrån den informationen.

Glas i ansiktet
- Det kan vara handverktyg, småmaskiner eller klämskador. När vi fått en tydlig bild så resonerar vi med arbetslagen, säger Nils Thuuri.

Då hans yrkesliv startade på Kulsinterverk 1 var han elektriker. Det var 1970. Under den 41-åriga karriären har han sett många olyckor. En gång fick han glas i ansiktet då en glödlampa exploderade, men Nils Thuuri har varit med om allvarligare olycksfall också.

Seminarium
- Både i verksamheten och privat. Har man varit i närheten av olyckor så vill man inte vara med om det igen, säger han, utan att vilja gå in på sina upplevelser.

Arbetsmiljöpriset delades ut under Svemins seminarium om säkerhet i gruvbranschen. Övriga nominerade kom från Boliden minerals: dels Birger Lindström, dels anrikningsverket i Garpenberg.

Thuuri ger råd
Men det var Nils Thuuri som tog hem segern.

- Jag är väldigt stolt över priset. Både för mig personligen och för företagets skull.

Till den chef som vill lyckas med arbetsmiljöarbetet har Nils Thuuri ett råd:

- Det viktigaste är att kommunicera med personalen. Då kommer man fram till bra lösningar. Speciellt om man inte har jobbat i verksamheten själv.

FAKTA Prisvinnaren
Namn:Aktuell: Ålder: Jobbar som:Intressen:
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om