Guldregn över forskare inte alls populärt

LTU ligger på för att professorer ska ta fram pengar till forskning. Men då Einar Häckner och Fred Jacobs ordnade tio miljoner kronor från LKAB så fick de kritik. Nu lämnar båda två universitetet.

Professor Einar Häckner.

Professor Einar Häckner.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-06-19 06:00
Professorn i redovisning och styrning Einar Häckner, som fyllt 67, lämnar på grund av sin ålder. Han hade hoppats på att Jacobs skulle efterträda honom i ämnet, men på grund av den senaste tidens utveckling flyttar Jacobs tillbaka till USA.
Världsklass
- Han är en internationell spetsforskare i världsklass och en av nycklarna till att LTU fick examensrätt för att ge civilekonomexamen, säger Einar Häckner.
De två männen hade arbetat fram tio miljoner kronor för att finansiera en professorstjänst i ekonomistyrning, inriktad mot mineralfrågor. LKAB stod för pengarna.
- Det var ett långt arbete med förhandlingar innan vi kom fram till det. Vi var väldigt glada då vi fick beskedet. Jag vet att LKAB ville att Fred Jacobs skulle söka professuren, säger Einar Häckner.
Men då man presenterade finansieringen till en professur så blev det kalla handen från universitetet. Trots att ett viktigt uppdrag för en professor är att ordna pengar till universitetet genom externa finansiärer. Enligt Häckner fick man kritik från institutionens prefekt.
- Han ansåg att det här inte låg i linje med institutionens strategi, säger Einar Häckner.
NSD har sökt prefekten under två dagar, utan att lyckas nå honom.
Einar Häckner är kritisk mot universitetets hantering av de två forskarnas arbete med att ta fram finansiering till professuren.
- Det är inte bra för ämnet att pengarna nu kanske går till andra håll.
Erik Höglund, tillförordnad rektor på LTU, säger så här om att Jacobs och Häckner inte är nöjda med universitetets uppträdande:
- Einar Häckner och Fred Jacobs har gjort ett bra arbete med att skapa extern finansiering.
Blir det någon professur med inriktning mot ekonomistyrning?
- Ja. Jag kan inte se annat än att det blir det.
Erik Höglund uppger att han talat med LKAB och andra inblandade den senaste veckan. Just nu diskuterar man hur tjänsten ska se ut. Höglund bedömer att Fred Jacobs, som han anser är en skicklig forskare, lämnat LTU på grund av att Häckner går i pension. De två arbetade nära ihop.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om