Godisförsäljning olaglig under färd

Bussvärdarnas godisförsäljning under färd på E 4 är olaglig. Det anser Arbetsmiljöverket, som nu kräver att värdarna ska sitta bältade under färden.

Så här såg det ut nära Sikeå den 29 januari. Flera skadades då bussen körde in i en traktor på grund av snörök. FOTO: Viljo Thornberg

Så här såg det ut nära Sikeå den 29 januari. Flera skadades då bussen körde in i en traktor på grund av snörök. FOTO: Viljo Thornberg

Foto: Viljo Thornberg/Västerbottens Fo

LULEÅ2010-04-18 06:00
Arbetsmiljöverket uppger att man de senaste åren märkt att antalet tillbuds-anmälningar ökat på Veolias busslinje längs Norrlandskusten.
Nu vill verket sätta stopp för försäljningen av smörgåsar, kaffe, godis och läsk. Det gäller den försäljning som sker under färd.
Lagstridig verksamhet
Verket pekar på att försäljningen strider mot lagstiftningen om bältesanvändning, eftersom bussvärdarna vandrar runt i bussen under färd.
- Svensk lagstiftning förbjuder kabinpersonal på
E 4-trafiken att bedriva personlig service genom att vandra runt i bussarna under färd, skriver arbetsmiljöinspektör Thor Semberg i ett yttrande.
Allvarlig olycka
Uttalandet kommer mot bakgrund av den allvarliga olycka som inträffade den 29 januari mellan Skellefteå och Umeå. Då fick en 40-årig bussvärd från Luleå skärskador och en skadad fotled. Flera andra skadades också.
- Bussvärden är fortfarande sjukskriven, säger Lars-Åke Wågström, Veolias chef för E 4-trafiken Haparanda-Sundsvall.
Han har inte sett skrivelsen från Arbetsmiljöverket och vill därför inte kommentera den. Veolia har inte vidtagit några speciel-la åtgärder efter olyckan
i januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om