Flera protester mot rivning av skolan

HSB:s planerade husbygge på Lövskatan möts av protester. Norrbottens museum vill bevara den rivningshotade skolan. Grannar är missnöjda med den förväntade trafikökningen och med höjden på de nya husen.

Lövskataskolan.

Lövskataskolan.

Foto: Kurt Engström

Luleå2011-05-10 05:00

I dag kommer förslaget till ny detaljplan för Lövskataskolan upp i byggnadsnämnden.
Då får politikerna ta ställning till kravet från Norrbottens museum om att bevara den gamla skolan.
”Det skulle vara mycket olyckligt att riva Lövskataskolan, just sådan arkitektur från åren kring 1950 är utrotningshotad i Sverige” skriver muséets handläggare i sitt yttrande.
”Norrbottens museum ställer sig emot en rivning av Lövskataskolan”.
Inga planer på att bevara skolan
HSB har option på att köpa skolan och tomten inom sex månader efter att detaljplanen vunnit laga kraft. Men Jesper Josbrandt, vd för HSB, uppger bolaget inte har några planer på att behålla skolan och göra om den till bostadsrätter.
– Vi tittade rätt noggrant på det i Robertsviksskolan. Men det blir inte bra. Ur vårt perspektiv så är det riva och bygga nytt som gäller, säger han.
Renoveringsbehovet är stort i skolan, enligt kommunens uppfattning. Byggnaden har fuktskador. Det behövs ny dränering, nya avloppsstammar och ny el.
Hushöjden ifrågasatt
Flera grannar har också invändningar mot den nya detaljplanen. Man oroar sig för ökad trafik i området och för att de två nya byggnaderna, med fyra våningar, avviker för mycket från områdets karaktär och kan ge skugga.
– Hushöjden har diskuterats, men det blir marginella skillnader mot befintlig skola. Våningsplanen på skolan är ganska höga jämfört med bostadsvåningar, säger Jesper Josbrandt.
I dag är Lövskataskolan nästan tom. Men cirka 70 pensionärer har stor glädje av slöjdsalarna, som är upptagna alla vardagar och en del kvällar. Henning Bäcklund, 86, är en av slöjdarna. Han gillar inte tanken på att skolan ska rivas.
– Det här är en oas för Luleås seniorslöjdare. De som jobbar här håller sig friska och fräscha, och det är en tillgång för kommunen, säger han.
Slöjdverksamheten drivs av Vuxenskolan, ABF och pensionärsorganisationerna. Slöjdaren Ove Jatko lyfter fram frågan om en ersättningslokal då HSB rivit skolan.
– Det måste vi ha för att kunna ha någon verksamhet över huvud taget, säger han.

HSB:s övriga Luleåprojekt

- Malmudden - drygt 40 lägenheter planeras.
- Lulsundsberget - fyra punkthus planerade, försäljning pågår.
- Ingridshem - 28 parhus under produktion.
- Röda havet - cirka 500 lägenheter planerade tillsammans med Galären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om