EU-rösterna ramlar in

Lulsundet var det distrikt som hade högst valdeltagande i Norrbotten för fem år sedan. På söndagen hoppades valarbetarna på att man skulle behålla förstaplatsen i röstarligan.

Katarina och Lovisa Stehn kom till Lulsundets förskola för att lägga sina röster i EU-valet.

Katarina och Lovisa Stehn kom till Lulsundets förskola för att lägga sina röster i EU-valet.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-06-07 15:01
Strax efter klockan 13 hade läkaren Henrik Ingvarsson, 59, just lämnat sin röst i det distrikt där 53,4 procent av röstlängden var med och valde nytt Europaparlament 2004.
- Det gick bra. Det var inte svårt, sade han.
Ingvarsson trodde att det svenska ointresset för att rösta i EU-valet kan ha att göra med att svenskarna redan valt en riksdag, och att man anser att de politikerna får ta hand om EU-frågorna. 2004 var valdeltagandet i landet 37,9 procent.
- Det kanske känns onödigt att rösta flera gånger, sade Henrik Ingvarsson.

Då NSD besökte vallokalen hade valarbetarna Gunnar Johansson, Ola Leander, Siv Fjällborg och Monica Hedlund tagit emot mellan 300 och 400 röster. Av dessa var 111 förtidsröster.
- Det har varit en jämn ström med röstande. Det har varit få minuter då ingen har varit här, sade Siv Fjällborg.
Ola Leander hade räknat ut att valet pågick i 780 minuter. Eftersom röstlängden innehåller 975 personer behövdes det mer än en röstande per minut för att det skulle bli fullt hus.

Konsulten Katarina Stehn, 46, kom med dottern Lovisa Stehn, 18, som var förstagångsväljare i går.
- Jag tycker absolut att det är viktigt att ta ställning och vara med och påverka hur vi ska ha det i Europa, sade Katarina Stehn.
Lovisa Stehn hade inget problem med att välja parti. Däremot tyckte hon att det var krångligare att veta vad kandidaterna stod för, alltså vem hon skulle kryssa.
- Det var lite svårt att bestämma sig, men det var väl kul, sade hon.
Det slutliga resultatet från EU-valet kommer först på onsdag 10 juni. Då vet Lulsundsborna också om de fortfarande är etta, eller om de petats ner. 2004 skiljde det bara 0,1 procent mellan Lulsundet och Bergnäset 3, också det i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om