Dubblering av antalet smittade i Luleå den här veckan

Antalet bekräftat smittade med covid-19 har redan dubblerats i Luleå den här veckan utan helgen inräknad, detta meddelar Region Norrbotten.

Antalet bekräftat smittade med covid-19 har dubblerats i Luleå den här veckan, detta meddelar Region Norrbotten.

Antalet bekräftat smittade med covid-19 har dubblerats i Luleå den här veckan, detta meddelar Region Norrbotten.

Foto: Montage

Luleå2021-02-19 14:58

– Den här är en mycket allvarlig situation. Nu krävs det krafttag från varenda luleåbo för att förhindra att fler blir svårt sjuka eller avlider, säger Anders Nystedt i ett pressmeddelande.

Nu varnar Region Norrbotten för en skenande smittspridning i kommunen. Antalet fall har nästan dubblerats i Luleå. Förra veckan, vecka 6, så blev 159 bekräftat smittade med covid-19 i Luleå. Den här veckan, utan att helgen har räknats in, så har redan 264 personer konstaterats med covidsmittan.

– Det enda som kan stoppa smittan är att vi alla tar det här på största allvar och håller avstånd, hålla god handhygien och så klart stanna hemma och testa oss om vi känner oss sjuka, säger Anders Nystedt.

Enligt regionens centrala smittspårning så har den vanligaste smittkällan varit arbetsplatser och familjemedlemmar. Man ska också ha sett utbrott bland en grupp utländska gästarbetare. Det är osäkert om utbrottet bland de utländska gästarbetarna kan länkas till utbrottet på Facebooks serverhallar.

Även antalet personer som vårdas på IVA, från hela länet, har ökat. Förra veckan var det tre personer som vårdades på IVA och den här veckan hittills är det 7 personer varav 2 ytterligare har skickats till andra regioner.

– Det är en fruktansvärd utveckling och det finns en stor risk att ännu fler kommer att hamna inom intensivvården nu när smittan sticker iväg igen, säger Anders Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!