Böter för dragflygarna

Drakflygarna utanför F 21 döms för brott mot skydds-lagen. De tre männen får betala mellan 1 500 och 1 800 kronor i dagsböter. Men rätten var inte enig.

Försvararen Ingemar Folke har inte beslutat sig för om han ska överklaga domen. I bakgrunden syns Bror Kajsajuntti.FOTO: BENGT-ÅKE PERSSON

Försvararen Ingemar Folke har inte beslutat sig för om han ska överklaga domen. I bakgrunden syns Bror Kajsajuntti.FOTO: BENGT-ÅKE PERSSON

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2011-02-17 14:17

Tingsrätten slår fast att Gunnar Eriksson, Bror Kajsajuntti och Jan Viklund "i vart fall av oaktsamhet olovligen begett sig in på skyddsområdet". De ska därför dömas för brott mot lagen om skydd för samhällsviktiga anläggningar.

"Kan inte gå fria"
Erikssons och Viklunds advokat, Ingemar Folke, ville att åtalet skulle ogillas på grund av ny lagstiftning som började gälla den 30 juni. Han ansåg att Försvarsmakten inte hade rätt att förklara den mark där fredsaktivisterna filmade som skyddsområde.

Tingsrätten anser att de synpunkterna är "tankeväckande och långt ifrån ogrundade". Men rätten tycker ändå att Försvarsmakten hade rätt att utöka skyddsområdet runt F 21, så att det även omfattade platsen där männen gick in för att filma en flygande drake.

Därför kan "de tilltalade inte gå fria från straff", skriver rätten i sin dom.

- Jag måste studera domskälen innan jag kan säga bu eller bä. Det är inte enkelt att överklaga en bötesdom. För det krävs prövningstillstånd, säger Ingemar Folke.

Lägsta bötesstraffen
Gunnar Eriksson, Bror Kajsajuntti och Jan Viklund åkte till vägen
utanför F 21 för att filma en flygande drake i samband med att USA var i Luleå och Vidsel för att öva.

Eftersom deras aktion inte störde övningen nöjer sig tingsrätten med att döma ut de lägsta bötesstraffen. Det innebär 1 500 kronor var för Kajsajuntti och Viklund. Gunnar Eriksson får böta 1 800 kronor.

En nämndeman tyckte att männen borde frikännas helt. Eva Sundberg anser att F 21:s avspärrningar inte var särskilt tydliga, och ville därför ogilla åtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om