Bärplockarna blev hotade med polis

200 bärplockare är fortfarande kvar i Luleå.I morse kom hotet från företagen som äger bärplockarnas fordon: Lämna tillbaka bilarna – eller så kommer polisen.

Bärplockarna Morakot och Khanetnat Sanuawong ville inte åka tillbaka med bilarna - de oroade sig för vad som skulle hända.

FOTO: KURT ENGSTRÖM

Bärplockarna Morakot och Khanetnat Sanuawong ville inte åka tillbaka med bilarna - de oroade sig för vad som skulle hända. FOTO: KURT ENGSTRÖM

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-08-24 09:54
Utanför Pontushallen står flera gamla skåpbilar och mindre bussar. I dem har de många thailändarna kommit till Luleå.
Men vid 09-tiden i dag fick thailändarna hotfulla samtal från de som äger bilarna.
– Företagen ringer och säger att om de inte lämnar tillbaka bilarna så blir de polisanmälda, sade Noy Signe, som kommit för att hjälpa bärplockarna.
– Jag har inte stulit bilen. Företaget får hämta den själv, sade bärplockaren Morakot.

Oron var stor i några minuter. Bärplockarna ville inte åka tillbaka med bilarna eftersom de var rädda för repressalier.
– Om jag åker tillbaka kan det hända dåliga saker, sade Morakot.
Sedan gick kommunen in för att hjälpa bärplockarna. Chitawan Sandberg, ordförande i Thailändska föreningen, ordnade så att företagen fick ta kontakt med kommunen om bilarna, istället för att tala direkt med bärplockarna.

210 bärplockare tillbringade natten på Pontushallens golv. De hade fått filtar och madrasser från kommunen. Mat ordnades dels från thailändska restauranger i Luleå och Piteå, dels från kommunen.
– Klockan 11 för vi dem till sporthallen på Kronan. Där finns det dusch, toalett och värme, sade Sven-Olof Hederyd, kommunens informationschef.

Planen är sedan att föra tillbaka bärplockarna till deras olika läger, framför allt i Västerbotten. Där ska de kunna hämta sina pass och tillhörigheter. Sedan är frågan om de ska flygas hem.
Bärplockarna själva vill inte göra det förrän bemanningsföretagen som lockat dem till Sverige lovar att thailändarna inte ska behöva betala av de lån de tagit för att komma hit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om