Åklagaren i slutförhör om männen bakom Obol

Ett förhör till - sedan kan åklagare Staffan Granerfeldt på Ekobrottsmyndigheten fatta beslut om det ska bli åtal mot Obol-männen Bo Johansson och Jan Saradlic. De riskerar fängelse.

Den så kallade Obol-mannen, Bo Johansson, har inte delgivits någon konkursansökan för bolaget... FOTO: Extern

Den så kallade Obol-mannen, Bo Johansson, har inte delgivits någon konkursansökan för bolaget... FOTO: Extern

Foto: Extern

LULEÅ2009-04-28 06:00
Staffan Granerfeldt börjar nu närma sig slutet på förundersökningen mot Bo Johansson och Jan Saradlic. De två har varit under utredning hos Ekobrottsmyndigheten sedan början av 2007.
- Vi är inte riktigt färdiga än, men merparten är klar. Det är ett förhör kvar. Jag talar inte om med vem, säger Staffan Granerfeldt till NSD.
Grov förskingring
De två huvudmännen i Obolskandalen är misstänkta för grov förskingring alternativt grovt bedrägeri. Staffan Granerfeldt uppger att brottet, enkelt uttryckt, består i att de två männen inte redovisat vad de gjort med pengarna till Obol-fondens kunder.
- Det handlar om bristande redovisning. Jag vill inte gå ut med mer än så, säger Staffan Granerfeldt.
Då förhöret är genomfört ska han besluta om Ekobrottsmyndigheten ska väcka åtal mot Johansson och Saradlic. Håller åtalet för domstolens granskning så är straffet för grov förskingring fängelse i mellan sex månader och sex år. Straffskalan är densamma för grovt bedrägeri.
Elva miljoner kvar
Som NSD tidigare har berättat så fanns bara elva miljoner kronor i Obols svenska konkursbo. Fordringarna uppgick till 57 miljoner kronor. Bland fordringsägarna finns Längmanska företagarfonden, Skellefteå AIK och ett 50-tal privatpersoner.
- Vi har inte underlag att säga i fall de har gjort sig skyldiga till förskingring eller bedrägeri. De kan också ha spekulerat bort pengarna och det är inte kriminaliserat, förutsatt att man inte har gjort alldeles vansinniga risktaganden, sade då Einar Wanhainen, konkursförvaltare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om