80-åringen begick flera övergrepp

Sjuksköterskan satte in extrabevakning på den 80-åring som misstänks för våldtäkt. Ändå kunde han utföra ytterligare två övergrepp på den 74-åriga kvinnan. Socialchefen kan inte svara på varför bevakningen inte hjälpte.

Hela socialnämndens allmänna utskott deltog på presskonferensen där Lex Sarah-utredningen presenterades.
FOTO: BENGT-ÅKE PERSSON

Hela socialnämndens allmänna utskott deltog på presskonferensen där Lex Sarah-utredningen presenterades. FOTO: BENGT-ÅKE PERSSON

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2011-05-17 17:12

På tisdagen kallade Luleå kommun till presskonferens för att redogöra för innehållet i den Lex Sarah-utredning som gjorts av kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Flera brister
Utredningen har gått igenom socialförvaltningens hantering av våldtäkterna på äldreboendet. Den visar på flera brister:

1. Redan den 8 augusti, dagen efter det första övergreppet, beslutade tjänstgörande sjuksköterska om extrabevakning nattetid. Trots det kunde 80-åringen utföra en till misstänkt våldtäkt.

2. Den 9 augusti beslutade verksamhetschefen för boendet att sätta in dygnet runt-bevakning på 80-åringen. Trots det misstänks 80-åringen ha utfört ytterligare ett övergrepp mot kvinnan.

Det innebär att kommunens extrainsatta skyddsåtgärder misslyckats helt. Socialchefen Agneta Ekman fick i går flera frågor om hur det kunde ske.

- Det är oerhört beklagligt och jag kan inte ge någon annan förklaring än att det har brustit. Jag bedömer att man inte såg allvarlighetsgraden i det här då, säger hon.

Socialförvaltningen har inte fastställt vem som är ansvarig för bristerna. Agneta Ekman uppger att man "inte letar syndabockar" och att hon ser "ett kollektivt ansvar" för att händelserna upprepades.

Socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson (S) uppger att nämnden undersökt om det saknas policy eller riktlinjer vid sådana här händelser. Det gör det inte.

- Några mer papper behöver vi inte. Men förvaltningen får se till att de vi har är väl kända på alla områden, säger hon.

Flytt omöjlig
I måndags rapporterade TV4 Jönköping att en man som misstänks ha våldtagit en kvinna på ett äldreboende i Småland hade flyttats till en annan avdelning på boendet.

Men i Luleå var det omöjligt, bedömer socialchefen som låtit kommunjuristen undersöka saken. De boende har kontrakt. 80-åringen har fått en fråga om han ville flytta till en annan lägenhet, men nekat. Och då kunde socialförvaltningen inte göra mer, enligt Agneta Ekman.

- Vi har inte rätt att flytta någon. Vi bedömde att det skulle räcka med de åtgärder som vidtagits, säger hon.

Enligt enhetschefen på äldreboendet så fick 74-åringens make information om de sexuella övergreppen vid två tillfällen i augusti. Margareta Bladfors Eriksson konstaterade att den informationen inte hade gått fram. Mannen har efter våldtäkten bland annat bjudit in gärningsmannen till 74-åringens födelsedagsfirande.

- Det hjälper inte att man fått information två gånger om man inte uppfattat den, säger Bladfors Eriksson.

Oklart om han bor kvar
Hon kan på grund av socialtjänstsekretessen inte säga om mannen inte längre bor på samma avdelning som kvinnan. Men hon säger att boendesituationen kommer att lösas för bägge parter.

BAKGRUNDen Våldtäkten på äldreboendet

ˆ Förra onsdagen hölls rättegången mot den 80-årige man som misstänks för våldtäkt på en 74-årig, dement kvinna på ett äldreboende i Luleå.

ˆ Mannen misstänks för våldtäkt vid två tillfällen och sexuellt övergrepp vid ett tillfälle.

ˆ Åklagaren yrkar på tre års fängelse. Mannen nekar till brott. Han säger att det handlar om en konspiration mot honom.

ˆ 80-åringen ska genomgå en sinnesundersökning. Förhandlingarna fortsätter den 31 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om