500 i talangjakt till 30 jobb

Över 500 personer sökte på tisdagen de 30 jobben på Luleås nya hotell Clarion Sense.
Varje person fick två minuter på sig att sälja in sig själv.
– Man är ju van att först kommer pappret och sen intervjun. Nu är det tvärtom. Det gäller att verkligen visa sig, säger Sofie Ledin, 31.

Foto:

LULEÅ2013-08-27 17:05

I kamp med 500 andra sökanden tog Sanna Garney Lestander, 18, med sig ukulelen för att nå fram till ett av de eftertraktade jobben på det nya hotellet Clarion Sense i Luleå. Urgallringen skedde genom en audition där varje sökande fick två minuter på sig att presentera sig.

Inför Trine Steinsbö Egelie, Passion manager Clarion Trondheim, Tomas Mannberg, Sensia- anställd gäst med guldkort på hotellkedjan, och Nina Wikstedt, driftschef Pite havsbad group, levererade hon sin bakgrund samt Adeles Someone like You.

Flera nervösa

– Jag har jobbat på hemtjänsten i sommar och det har varit en jättebra start för mig. Jag vill fortsätta jobba med människor, även om det är på ett annat sätt. Jag tycker ju om att prata med människor. Det är ju det jag är bra på, säger Sanna Garney Lestander.

Utanför rummet väntar flera nervösa som ska in framför juryn. Hotellet sökte under tisdagen personal till reception, spa, kök, konferens och restaurang. För Sahar Gharaee är det ett gyllene tillfälle.

– Jag har lite svårt med mitt namn och att få jobb, då tänkte jag att det var kul att få visa upp sig istället. Det här är jättekul, säger hon.

– Man är ju van att första kommer pappret och sen intervjun. Nu är det tvärtom. Det gäller att verkligen visa sig, säger Sofie Ledin, 31.

Rätt attityd

En som är nyanställd sedan två veckor är den nya hotellchefen Fabien Gentou. Han har precis anlänt från sitt tidigare arbete i Kina för att öppna hotellet i Luleå. Endast han och sex chefer har rekryterats på vanligt vis, eftersom de annars skulle vara svåra att komma åt. Han hade väntat sig runt 300 intresserade.

– Det är kul att se att så många är intresserade. Vi söker folk med rätt attityd och vilja att vara här, man måste vara intresserad av människor och passionerad i sitt jobb. Man ska vara passionerad i gästfrihet. Och hårt arbete, säger han.

Vanligare fenomen

Göran Nilsson, chef för arbetsförmedlingen norra Norrland, tror att talangjakt blir ett allt mer vanligt fenomen när det gäller att anställa. Och något som är bra.

– Vi anpassar ju oss till företagens val att rekrytera. Det blir ju allt vanligare i den här typen av jobb där det handlar om personliga egenskaper som serviceanda. CV:n är inte det viktigaste utan de personliga egenskaperna.

Det är stor konkurrens om restaurangfolk i Luleå nu. Räcker de åt alla?

– Det är si och så med det. Vi har jättestor brist på kockar just nu.

Rekryteringen av personal till hotellet ska vara klar inom två veckor.

FAKTA Clarion Sense

Öppnar i höst och kommer tills dess anställa upp till 40 personer.

154 hotellrum med 305 bäddar och 15 möteslokaler. Spa, relax och restaurang med plats för 750 gäster.

Lobbybar och kafé i bottenplan för 80 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om