24-åring beviljas resning

En "blodtörstig åklagare" undanhöll bevismaterial som gjorde att en 24-årig Luleåbo dömdes på felaktiga grunder. Det hävdar advokat Marko Tuhkanen. Nu har hovrätten beviljat resning för 24-åringen.

Advokat Marko Tuhkanen är nöjd över hovrättens beslut. foto: Anneth Eriksson

Advokat Marko Tuhkanen är nöjd över hovrättens beslut. foto: Anneth Eriksson

Foto: Anneth Eriksson

LULEÅ2009-08-14 06:00
Det här är enligt Tuhkanen en ovanlig åtgärd. Han skräder inte orden när han beskriver åklagarens hantering av målet, som gäller grovt narkotikabrott.
- Antingen är det en blodtörstig åklagare som struntar i sin objektivitetsplikt. Eller så behöver åklagaren mer juridiska kunskaper, säger han.
Två års fängelse
Allt handlar om en 24-åring som greps med narkotika och amfetamin som han köpt för 20 000 kronor. Eftersom mängden amfetamin var 274 gram så dömdes mannen i maj till två års fängelse för grovt narkotikabrott.
24-åringen var nöjd med Luleå tingsrätts dom, men åklagaren lämnade in en överklagan i syfte att skärpa straffet. Samtidigt begärde åklagaren att SKL skulle undersöka narkotikans renhetsgrad. Den visade sig vara sex till åtta procent - så låg att den enligt Tuhkanen bara skulle leda till att 24-åringen dömdes för narkotikabrott. Det skulle ge ett klart lägre straff.
Då beslutade sig åklagaren för att dra tillbaka överklagandet, eftersom straffet inte kunde bli högre. Tuhkanen kunde trots de nya uppgifterna inte överklaga domen eftersom tiden gått ut - och 24-åringen sattes i fängelse.
- Min klient sitter av det här felaktiga straffet nu, säger Marko Tuhkanen.
"Det är förkastligt"
I onsdags fick han besked om att hovrätten beviljat resning för 24-åringen. Hovrätten håller med om att den låga renhetsgraden gör att det inte är uteslutet att straffet skulle blivit ett annat om tingsrätten känt till detta.
- Det är förkastligt att åklagaren inte lät hovrätten ta upp målet med de nya uppgifterna. Och det kostar pengar. Nu måste samhället ta om hela rättegången, säger Marko Tuhkanen.
NSD har under flera dagar sökt åklagaren för en kommentar, men utan framgång. Vice chefsåklagare Thomas Ennefors säger så här om hovrättens beslut:
- Jag har inte gjort så många reflektioner om det. Det här är en rubriceringsfråga och åklagaren har gjort bedömningen att oavsett renhetsgrad så är brottet grovt. Och om man anser det så är tingsrättens dom riktig.
Hovrätten har skickat sitt beslut till tingsrätten, som nu måste ta om rättegången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om