Äntligen får Åsa visa upp sitt arv

Fårproducenten Åsa Wallin har svårt att peka ut en favoritbild men hon stannar till vid ett foto där hennes pappa och son finns med – utställningen handlar just om familjens arv.

Åsa Wallin ställer sig vid sin favoritbild. På bilden ses pappa Åke och sonen Vilmer.

Åsa Wallin ställer sig vid sin favoritbild. På bilden ses pappa Åke och sonen Vilmer.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå kommun2019-11-30 15:46

Det är fotografen Jennie Pettersson som under några år har dokumenterat sin kompis Åsa Wallins arbete och liv på en fårfarm i byn Ale, cirka tre mil utanför Luleå. Det är totalt ett 40-tal bilder som ställs ut på Norrbottens museum men det har också blivit en film och en bok.

Bilderna, boken och filmen handlar om Åsa Wallin, 38 år, som är fjärde generationen fårproducent.

– Bilderna var klara redan i slutet av 2017 men det är först nu som jag ställer ut. Det är min allra första utställning, säger fotografen Jennie Pettersson.

Jennie Pettersson är lite nervös inför premiären men när lokalen fylldes kändes det bra.

Huvudpersonen Åsa Wallin stortrivdes i folkmassan.

– Det är pirrigt men fantastiskt roligt, omtumlande på något vis, säger hon.

Norrbottens Media ber henne att peka ut sin favoritbild.

– Oj, det är jättesvårt, jag älskar ju alla bilder.

Till slut stannar hon vid en bild där hennes pappa Åke och sonen Vilmer är fotograferade tillsammans och det är just detta utställningen handlar om, ett arv som har startats av Åsa Wallins farfars far Hugo.

– Hugo hade tre får men det har vuxit. Nu har vi cirka 200 får och 260 lamm, det varierar, säger Åsa Wallin.

Berättelsen om Åsa Wallin handlar om en ung kvinna som utför ett viktigt och meningsfullt arbete i en näring som traditionellt sett betraktas som manligt. Om sonen Vilmer blir det femte generationen återstår att se. På frågan ler sonen lite mystiskt.

Fotografen Jennie Pettersson och Åsa Wallin var spända innan dörrarna öppnades. Efter en minut var salen fylld av besökare.
Fotografen Jennie Pettersson och Åsa Wallin var spända innan dörrarna öppnades. Efter en minut var salen fylld av besökare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!