Koalitionen fortfarande aktuell

Trots pressmeddelandet från S är en rödgrön koalition fortfarande inte helt avskriven – bara lagd på is. "Vi behöver mer tid", säger Anders Öberg (S).

11 oktober 2018 16:13

I det pressmeddelande S skickade ut på onsdagseftermiddagen slog partiet fast att kommunvalet inte innebar någon vänstersväng och meddelade att det i nuläget inte finns någon överenskommelse med V och MP. I stället konstaterades att det är breda överenskommelser över blockgränsen som ska föra Luleå framåt.

– Vi behöver prata med alla partier vi ser skulle vara möjliga att samverka med och det har vi också gjort. Då handlar det om både till höger och vänster, säger Anders Öberg, ordförande för S i Luleå.

I det ingår samtal med M, som Öberg bekräftar har ägt rum. Men allra längst gångna har diskussionerna med V och MP varit.

– Vilket väl är naturligt, i alla fall från min horisont och mitt tidigare uppdrag som regionråd.

Trots pressmeddelandet kan en samverkan mellan S, V och MP fortfarande bli verklighet, enligt Öberg. På S styrelsemöte i tisdags kväll beslutades att pausa förhandlingarna för att frågan ska kunna behandlas i lugn och ro inom partiet.

– Det ligger på bordet ett förslag för hur vi skulle kunna mötas, ett underlag för samverkan. Men vi behöver alla gå hem och värdera om det är den lösningen vi känner oss trygga med.

Är det ert huvudalternativ?

– Jag kan inte svara på det.

Som ett alternativ till en rödgrön koalition har ett minoritetsstyre med hoppande majoriteter nämnts.

– Det finns alltid en trygghet i att ha en tydlig samverkan, så det är väl inget önskemål att ha en hoppande majoritet. Men i och med att läget är som det är i Luleå kommun kommer det krävas något annat än det vi har sett tidigare.

Öberg konstaterar också att även en rödgrön samverkan – med 32 av 61 mandat – vore skör.

Ett tredje alternativ som nämns är en koalition mellan S och M, som skulle ha 33 mandat. Men gruppledaren Anders Josefsson (M) har stängt dörren till det.

– Naturligt att Anders säger så, vi står så långt ifrån varandra politiskt, säger Öberg.

Har han gläntat på dörren under era samtal?

– Det kan jag inte kommentera.

Att samtala med M ser Öberg ändå som självklart, eftersom partiet är näst störst i fullmäktige.

– Ungefär som i riksdagens talmansrunda. Naturligt att prata med alla man finner det möjligt att hitta en hållbar lösning med.

Valen till nämnder och styrelser sker på fullmäktige i november. Då behöver S – och eventuella samarbetspartier – ha kommit till ett beslut.

– Jag upplever att det finns gott om tid att göra ett bra arbete.

Vi har sökt Anders Josefsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Andersson