Tuff uppgift väntar

Lägre berusningsgrad på krogarna, mindre klotter och senare alkoholdebut för ungdomar.Det är tre områden som det nystartade brottsförebyggande rådet i Kiruna lägger ned extra krut på

En illustration av farkosten Spaceship two som ska flyga rymdturister från bland annat Kiruna. "Ett överklassnöje med ofantlig miljöpåverkan", menar naturvetare på gymnasiet i LuleåFOTO: VIRGIN GALACTIC FOTO: Virgin Galactic

En illustration av farkosten Spaceship two som ska flyga rymdturister från bland annat Kiruna. "Ett överklassnöje med ofantlig miljöpåverkan", menar naturvetare på gymnasiet i LuleåFOTO: VIRGIN GALACTIC FOTO: Virgin Galactic

Foto: Virgin Galactic

KIRUNA2009-11-24 06:00
Det har sedan länge funnits ett fungerande samarbete mellan Kiruna kommun och polisen, men för några veckor sedan formaliserades kontakterna i ett antal avtal.
Nu man ska man bestämma i detalj om vem som ska göra vad och verkligen följa upp resultaten av arbetet.
Ett första steg blir att försöka hämta in information om vad Kirunaborna upplever som otryggt. Hur det ska gå till är däremot något gruppen funderar på.
- Om man kallar till möte kommer inte de yngre och går man ut med en webbenkät når man inte de äldre. Vi kanske kan prova att ställa oss vid Coop för att få kontakt med människor, säger Håkan Alselind, områdeschef vid norra Lapplands polisdistrikt.
Två ansikten utåt
Ett sätt att nå ut är att ge brottsförebyggande rådet ett ansikte, eller rättare sagt två. Joakim Hagström och kollegan Aila Eriksson är områdespoliser som Kirunaborna kan söka upp med sina synpunkter.
Redan nu har den nya gruppen bestämt tre områden där de ska börja jobba. Det första är en utbildning för vakter och krögare i ansvarsfull servering på krogarna.
- Det finns bara fördelar med att få ned berusningsgraden på krogarna. Dels får krögarna sälja mer eftersom fler tycker att det är trevligt att gå ut, dels får man färre våldsbrott på och utanför krogarna samt i hemmen, säger Håkan Alselind.
Det andra området är att arbeta förebyggande mot skadegörelse. På den punkten ser man redan en positiv trend på kommunala bostadsbolaget Kirunabostäder.
Minskat glaskross
Kostnaderna för skadegörelse på lokaler och bostäder har minskat från totalt 1 272 000 kronor under 2007 till 570 000 hittills i år.
- Tidigare kunde man panga fönster på Lombolo för flera hundra tusen på en enda kväll. I dag ser vi betydligt mindre glaskross, däremot mer klotter, säger Bengt-Göran Tervaniemi, vid Kirunabostäder.
Drogförebyggande
Tredje området är drogförebyggande arbete bland ungdomar. Även om man ser en fortsatt drogliberal inställning bland ungdomar ses alkohol som det stora problemet.
- Det är ingen som provar droger i nyktert tillstånd. Därför försöker vi få ungdomar att behålla en restriktiv syn på alkohol längre upp i åldrarna. Vi vill helt enkelt fördröja alkoholdebuten, säger Gabriella Andersson vid socialförvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om