Törnmans hyllning till kopian Störman

Lars Törnman har blivit en allt fånigare figur i Kirunas nyårsrevyer.I Sebastian Iversens gestaltning är han närmast stört-löjlig.Kommunalrådet själv applåderar dock tolkningen.- Han gör det jättebra, säger han.

Foto:

KIRUNA2010-01-07 06:00
På trettondagsaftonen gick ridån ner för sista gången i årets revyserie. Därmed har Sebastian Iversen, 24 år i morgon, klarat av sin åttonde säsong som Lars Störman, som hans rollfigur har fått heta.
Medan de andra politikerna på sin höjd är något småfåniga är Lars Störman en ovanligt barnslig, men positiv figur som med sin nasala röst ständigt utbrister; vad roligt!
Karaktären har fått ett allt större utrymme i revyerna och har så smått börjat leva sitt eget liv.
- Han har fått utvecklas en del på senare år. Nu gör jag honom lite dummare än han egentligen hade behövt vara. Men det blir roligare så, säger Sebastian Iversen.
Lars Törnman själv har sett årets revy, liksom de flesta av de föregående årens. Han ger Sebastian Iversen bra recensioner. Då har han en del att jämföra med.
Han har varit med i revyerna sedan han tog över som ordförande i Gruvtolvan, vilket är prick 20 år sedan.
Under flera år på 1990-talet tolkades han något stramare av Kurt Johansson, men i det var i revyn från 1991, skriven av Erik Norberg och med Niklas Kauppi som Törnman, som begreppet Jesus från Soppero myntades.
Törnman lär också ha figurerat i revyer i Gällivare, Sangis, Ersnäs och säkert på många andra håll.
Rena mardrömmen
Frågan är dock vad revyn i Kiruna vore utan Lars Stör... Törnman?
- Ja, vad ska de göra om jag slutar med politiken? Ska de lägga ned då, frågar han sig.
Frågan är berättigad. I vilket fall vore det manusförfattarnas mardröm.
Med åren har Törnman lärt sig att ta det som händer på scenen med en klackspark eller rent av som en kärleksförklaring.
- I början kanske man sjönk ner i fåtöljen, men nu tar jag det för vad det är. Man kanske kan se det som att folk tycker om mig och det jag gör, säger han.
Ett misslyckat år
Alla politiker har kanske inte varit lika roade av att vara utsatt av satir, särskilt inte när det är de yttre karaktärsdragen som angrips. Vad tyckte till exempel Birgitta Dahl om "Kryddan" Peterssons tolkning i tv-programmet "Helt apropå" på 1980-talet?
I samma program spelades dåvarande statsministern av en sko.
Nyligen berättade dock Ingvar Carlsson om hur han vände det till något positivt. SSU använde också foten i sin kampanj där de kallade sig för fotfolket.
Lars Törnman tror inte heller att hans politiska karriär har tagit skada av revyerna. Snarare tvärtom.
- Jag tror inte att det har varit till något nackdel i valen. Det är ett tecken på att man har bidragit med något roligt i politiken. Ett år som man inte är med i revyn är ett misslyckat år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om