Törnman i centrum

Lars Törnman utmålas som den som steg för steg har drivit fram beslutet om att ompröva planen för stadsomvandlingen.Han beskylls också för att vara en manipulativ politiker med dold agenda.- Det här har han planerat in i minsta detalj, säger moderaten Hans Swedell.

Segraren i spelet? Moderaten Hans Swedell beskriver Lars Törnman som en duperande politiker med en dold agenda som skickligt manipulerar sin omgivning. Enligt Swedell har han också fått Kenneth Stålnacke att vika sig i frågan om stadsflytten.FOTO: ALEXANDER LINDER

Segraren i spelet? Moderaten Hans Swedell beskriver Lars Törnman som en duperande politiker med en dold agenda som skickligt manipulerar sin omgivning. Enligt Swedell har han också fått Kenneth Stålnacke att vika sig i frågan om stadsflytten.FOTO: ALEXANDER LINDER

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-12-02 06:00
Allt började med att en spricka i bland Socialdemokraterna som ledde till att samarbetet i den "Gränslösa alliansen" sprack. En ny kommunledning bildades där Kenneth Stålnacke (S) och Lars Törnman (Kip) skulle dela på ledarskapet.
Mycket att lära
Därefter har Lars Törnman skickligt och med en hela tiden dold agenda spelat ut korten som ledde fram till måndagens presskonferens. Det var då som kommunalråden gemensamt meddelade att de vill se över av hela planeringen av stadsflytten.
Det är moderaten Hans Swedells beskrivning av historien där han tillskriver Lars Törnman stora manipulativa förmågor.
- Nu har även Kenneth Stålnacke vikt ned sig. Det finns mycket att lära av Törnman i det fallet, men frågan är om det är en politik som vi vill ha, säger Hans Swedell.
Visionen lever kvar
Både Kenneth Stålnacke och Lars Törnman tillbakavisar Swedells påståenden. De framhåller att det framför allt är de ändrade yttre förutsättningarna som har drivit fram händelseförloppet.
- Inte har jag suttit på min kammare och planerat det här steg för steg. Allt har uppkommit på grund av att förutsättningarna för den gamla översiktsplanen totalt har förändrats, säger Lars Törnman.
Kenneth Stålnacke känner sig varken lurad eller kuvad. Han poängterar att hans vision om sjö- och fjällnära stad lever kvar och omprövningen kan ses som en politisk kompromiss.
- Vi har gått en bit var och det är bara bra att ha flera färdvägar öppna.
Lyftes undan
Törnman medger att frågan om stadsomvandlingen lyftes undan när diskussionerna om att slå samman partierna inleddes. Han såg ingen lösning för hur de olika inriktningarna skulle kunna förenas.
Kanske kunde det till och med uppfattas som att kommunalråden inte hade olika uppfattningar.
Ställdes på sin spets
- Men jag tyckte hela tiden att det var fel att ensidigt peka ut ett område. Till sist tyckte jag att det var bäst att ta tjuren vid hornen, annars hade frågetecknen levt kvar, säger han.
Av den orsaken tog han bladet ur munnen på informationsmötet den 19 november och sågade nordvästalternativet. Tanken var att driva fram en lösning innan samgåendet med Socialdemokraterna.
- Det krävdes att frågan ställdes på sin spets och det blev ju något bra av det. Jag märker när jag går i affärerna att det finns en folklig vilja att titta på fler områden, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om