Terassenfrågan - politisk rysare

Frågan om nybyggen på Terrassen måste förr eller senare behandlas i kommunfullmäktige i Kiruna.Den omröstningen kan bli en rysare.Enligt NSD:s kartläggning är det nästan helt jämnt mellan de två lägren.

Svante Pounu (KD). FOTO: Lina Norberg Juuso FOTO: Lina Norberg Juuso

Svante Pounu (KD). FOTO: Lina Norberg Juuso FOTO: Lina Norberg Juuso

Foto: Lina Norberg Juuso

KIRUNA2009-11-11 06:00
Frågan handlar om i fall man ska bygga nya bostäder i den befintliga staden eller vänta tills det blir byggklart i det nya Kiruna i nordväst.
Om Terrassenprojektet ska bli av måste man genomföra en så kallad fastighetsreglering där kommunen överlåter marken till Kirunabostäder. Och då måste en omröstning ske i kommunfullmäktige.
Kirunapartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet samlar 19 av 45 mandat i fullmäktige och de vill ge klartecken till bygget.
Övriga partier är nordvästförespråkare och motståndare eller tveksamma till att bygga på Terrassen.
Hyresnivåer
Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) vill dock ge politikerna ett bättre underlag innan de ska ta beslut.
- Jag tycker att det är bra att man utreder Terrassen. Man behöver ta reda på vilka hyresnivåer det kommer att handla om och göra en marknadsundersökning om det finns en efterfrågan på boende av den klassen, säger han.
Därefter vill han jämföra Terrassenprojektet med vad det skulle kosta att öppna kallställda hus på Lombolo och vad det skulle kosta att bygga nytt i nordväst om LKAB bekostar infrastrukturen som man har lovat.
- Beslutsfattarna måste få ett utbud av möjligheter, säger han.
Bra signal utåt
Kommunalrådskollegan Lars Törnman (Kip) anser för sin del att Kirunabostäder redan har gjort den jämförelsen och valt att gå vidare på Terrassen.
Både han och Sten Nyhlén (Kip), ordförande i Kirunabostäder, är övertygade om att Terrassenbygget kommer att mötas av ett bifall av den politiska majoriteten.
- Alla ledande S-politiker som jag har pratat med tycker att det är bra att kommunens bostadsbolag visar vägen. Det är en bra signal utåt att vi tar fram bostäder, säger Lars Törnman.
Därmed också sagt att han inte tror att Terrassenfrågan blir något hinder inför det förestående samgåendet med Socialdemokraterna.
- Jag upplever inte att vi är oense med någon i Socialdemokraterna i den här frågan.
Bortsett från Kenneth Stålnacke, menar du?
- Ja, men inte i övrigt.
Fakta Så tycker övriga partier om satsningen på Terrassen

Niklas Sirén, Vänster-
partiet:

- Det är ett lysande initiativ av Kirunabostäder. Vi har inte fått några klara besked som pekar ut nordväst som ett rimligt alternativ.

Gunnar Selberg, Centerpartiet:
- Vi kommer att rösta för, men vi har två invändningar. Dels hade det varit bättre om en privat aktör hade byggt, dels hade det varit bättre om projektet hade ingått i stadsomvandlingen i stället för att bli ett sidoskott.

Timo Vilgats, Miljöpartiet:
- Vi är för en satsning på Terrassen. Det kommer att finnas ett behov av bostäder och vi kan inte vänta på att det ska bli klart i nordväst.

Hans Swedell, Moderaterna:
- Om vi någon gång ska gå mot nordväst så ska det ske med dessa hyresrätter.

Svante Pounu, Kristdemokraterna:
- Vi var överens i den förra alliansen om att satsa i nordväst och vi har inte ändrat oss.

Anna-Karin Törmä, Norrbottens sjukvårdsparti:
- Vi har inte diskuterat saken i partiet, men för min del skulle jag hellre se att man byggde i nordväst när man gör en sådan stor satsning.

Ragnhild Svonni,
Samelistan:
- Vi står fast vid nordvästalternativet, men det måste vara möjligt att bygga på andra ställen också. Vi vill se underlaget innan vi tar ställning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om