Stopp för sterilisering

Det finns bara fördelar med att mannen i stället för kvinnan låter sterilisera sig.Ändå har landstinget i Norrbotten slutat utföra ingreppet på män.- Jag förstår inte logiken i det, säger Kirunabon Joakim Hagström, 39.

Fembarnspappan Joakim Hagström har inte hittat någon information på landstingets hemsida om att man har slutat utföra steriliseringar för män. Men så är fallet och nu hänvisas männen till privata vårgivare. FOTO: HANS STERNLUND

Fembarnspappan Joakim Hagström har inte hittat någon information på landstingets hemsida om att man har slutat utföra steriliseringar för män. Men så är fallet och nu hänvisas männen till privata vårgivare. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-10-19 06:00
Joakim Hagström är pappa till fem barn och tycker att han har bidragit tillräckligt till befolkningsutvecklingen. För en tid sedan ville han genomgå en vasektomi, det vill säga manlig sterilisering, och tog kontakt med en vårdcentral i Kiruna.
Han är över 25 år och har genomgått den obligatoriska kuratorsamtalet. Därmed skulle de formella hindrena vara avklarade.
Får ingen förklaring
Först därefter fick han beskedet att Norrbottens läns landsting har slutat utföra steriliseringar på män som inte påkallas av medicinska skäl.
Beslutet trädde i kraft vid förra årskiftet samtidigt som avgiften för kvinnor sänktes från 15 000 kronor till 4 700 kronor, vilket är samma avgift som männen har betalat tidigare.
- Det är ingen som har kunnat ge någon förklaring. Det känns som en omvänd diskriminering, säger Joakim Hagström.
Han har hittat flera utredningar som pekar på fördelar med manlig sterilisering, både ur ett ekonomiskt perspektiv och ett genusperspektiv.
Ingreppet på män är betydligt enklare och kräver bara lokalbedövning. Vid kvinnlig sterilisering används normalt narkos och så kallad titthålskirurgi.
Sparar 2,2 miljarder
Enligt statistik från Socialstyrelsen stod kvinnorna för 70 procent av alla steriliseringar som skedde i öppenvården i Sverige år 2003.
I ett diskussionsunderlag från Karolinska universitetssjukhuset framgår att landstingen i Sverige skulle ha sparat 2,2 miljarder kronor om männen hade stått för hälften av steriliseringarna under åren 1986-1995.
- Jag är rädd att ännu fler män kommer att skjuta över frågan till sin partner som får genomgå ett dyrare och mer komplicerat ingrepp. Både kvinnorna och landstinget blir förlorare, säger Joakim Hagström.
Slutade vid årsskiftet
Lars Brodin är länschef för allmänkirurgi och urologi vid Norrbottens läns landsting och den som har tagit beslutet av framför allt ekonomiska skäl.
Han instämmer i de fördelar som anförs om manlig sterilisering. Dock tror han inte att beslutet kommer att medföra att männen slutar sterilisera sig.
- De får det snabbare gjort och till ungefär samma avgift när de vänder sig till privata vårdgivare. De gör det på ett enklare sätt. Vi har ingen bra organisation för att utföra ingreppet, säger han.
Privata vårdgivare som utför ingreppet finns i bland annat Luleå och Haparanda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om