Stadsflytten i stå

Kirunas två kommunalråd, Kenneth Stålnacke (S) och Lars Törnman (Kip), kallar till nystart i stadsflytten.De vill ompröva beslutet om var Kirunas framtida centrum ska placeras.

Lars Törnman och Kenneth Stålnacke har pekat åt olika håll i frågan om stadsomvandlingen i Kiruna. Nu vill de göra en ny utredning om vilken som är den bästa platsen för ett framtida centrum.FOTO: ALEXANDER LINDER

Lars Törnman och Kenneth Stålnacke har pekat åt olika håll i frågan om stadsomvandlingen i Kiruna. Nu vill de göra en ny utredning om vilken som är den bästa platsen för ett framtida centrum.FOTO: ALEXANDER LINDER

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-12-01 06:00
Översiktsplanen som pekade ut ett framtida centrum i nordväst antogs av kommunfullmäktige i januari 2007. Sedan dess har kartan delvis fått ritas om.
Petsamoområdet har fått strykas på grund av underminerad mark och möjliga malmförekomster i området.
Visionen förfelas
Nu vill de två kommunalråden också ha besked av LKAB om marken i nordväst går att sanera och om järnvägen vid Luossajärvis stränder ska vara kvar.
- Om järnvägen blir kvar förfelas visionen om en stad efter Luossavaaras sluttningar ned mot sjöstranden. Nu sätter vi press på LKAB att ta fram svar, säger Kenneth Stålnacke.
Framför allt har det hänt en del på den politiska kartan.
Den gamla kommunledningen har fallit och Kirunapartiet och Socialdemokraterna har bildat en ny allians. Nu vill den hitta en samsyn i frågan om stadsomvandlingen.
Sista pusselbiten
På lördag röstar Kirunapartiets medlemmar om att lägga ned partiet och gå upp i Socialdemokraterna.
- Vi ska vara ärliga och säga att det även finns politiska motiv. Det är en olycklig situation att två kommunalråd pekar åt var sitt håll, säger Kenneth Stålnacke.
- Det här är den sista pusselbit som har återstått att lösa innan samgåendet, säger Lars Törnman.
Förslaget är alltså att översiktsplanen ska revideras. Nu ska man än en gång utreda var Kirunas framtida centrum ska etableras.
Kenneth Stålnacke säger att han inte stänger dörren för nordväst om man får positiva besked från LKAB om järnvägen och markundersökningarna.
Minst ett år
Men även andra alternativ ska utredas igen. Kenneth Stålnacke bedömer att den processen kommer att ta minst ett år. Därmed skulle frågan vara redo att väckas igen först efter valet 2010.
Det är en händelse som ser ut som en tanke.
På fråga om hur tänkbara investerare kommer att se på det dödläge som uppstår svarar Stålnacke:
- Det är inte bra som det är i nuläget heller. Men om vi utnyttjar tiden väl kommer vi kunna ta ett beslut som ger trygghet i ett längre perspektiv. Nu förskjuts allting, men det är ett pris som vi får betala.
Spännande områden
Vilka nya områden ska då utredas?
Lars Törnman nämner områden mot Tuolluvaara och understryker betydelsen av att hålla ihop staden.
Kenneth Stålnacke nämner mer perifera områden som Aptasvaara nära Institutet för rymdfysik eller Ädnamvaara på andra sidan Luossajärvi.
- Det finns många spännande områden, men jag vill inte göra några utfästelser, säger Stålnacke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om