Snabbast och billigast

Tidsaspekten är viktig när Kirunabostäder väcker frågan om att bygga nya hus på Terrassen.Det är bråttom med att få fram nya bostäder i Kiruna.- Vi har allt uthyrt redan i dag. Vad händer när Ullspiran ska börja utrymmas, frågar sig Tomas Eriksson, verkställande direktör.

"Utsikten är minst sagt häftig", säger Tomas Eriksson, vd, vid Kirunabostäder om läget för det tänkta och omdebatterade nybygget på Terrassen. Till vänster står Sten Nyhlén (Kip).  ordförande för det kommunala bolaget.FOTO: HANS STERNLUND

"Utsikten är minst sagt häftig", säger Tomas Eriksson, vd, vid Kirunabostäder om läget för det tänkta och omdebatterade nybygget på Terrassen. Till vänster står Sten Nyhlén (Kip). ordförande för det kommunala bolaget.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-11-10 06:00
Frågan om Terrassen har varit en livligt debatterad fråga på nsd.se de senaste dagarna. Några av läsarkommentarerna som har strömmat in återger vi här intill.
Det är på sitt sätt stadsomvandlingen som ställs på sin spets och diskussionen handlar till stor del om Kiruna ska växa mot nordväst eller nordost.
Kirunabostäders vd, Tomas Eriksson, inser att frågan är laddad, men poängterar att han ställer sig utanför den politiska diskussionen.
Samtidigt konstaterar han:
- Vi har direktivet att tillgodose Kiruna med bostäder och medverka till att det är en attraktiv kommun att flytta till. I dag har vi inga lediga lägenheter och det är inte många år kvar tills Ullspiran börjar påverkas.
Kostnadseffektivt
2012 är sedan länge det utsatta årtalet för när de första av de 150 lägenheterna i bostadsområdet Ullspiran måste tömmas.
Tomas Eriksson pekar också på det kostnadseffektiva i att bygga höghus på Terrassen. Man får mycket boende för pengarna när man bygger på höjden och infrastrukturen i området är redan färdig.
- Om man bygger vid Luossavaara kostar motsvarande projekt kanske 40 miljoner mer, vilket naturligtvis påverkar hyrorna. Hur hanterar man en sådan sak, frågar han sig.
Sämre alternativ
Ett alternativ hade kunnat vara att bygga om kallställda hus på Lombolo. Det hade enligt Tomas Eriksson gett högre driftskostnader och lägenheter med en omodern planlösning och ett sämre läge.
Om Terrassen en gång har haft ett skamfilat rykte är det inget som märks i dag.
- Vi ser att det är många som efterfrågar lägenheter i området och det förstår jag. Utsikten är minst sagt häftig. Jag undrar hur stor del av Sverige man ser från de översta våningarna, säger Tomas Eriksson.
Politisk prövning
Under tiden som Kirunabostäder fortsätter att ta fram underlag för ett nybygge ska frågan prövas av politikerna i Kiruna. De två kommunalråden, Kenneth Stålnacke (S) och Lars Törnman (Kip) har redan redovisat sina ståndpunkter.
LKAB hoppas på nordväst
Det har även det stora gruvbolaget gjort. Göran Olovsson vid LKAB hoppas fortfarande att ersättningsbostäderna för Ullspiran ska byggas i nordväst.
- Redan 2003 berättade vi för kommunen om att vi behöver ta mark i anspråk för att kunna börja bygga senast 2013. Vi hoppades att man skulle hinna ta fram detaljplaner på tio år.
Vad tror du i dag?
Det är fortfarande vår förhoppning, säger han.
Bra att Kirunabostäder äntligen tar tag i den stagnerade bostadssittuationen i Kiruna. Vi måste få till fler bostäder i Kiruna så det finns utrymme för den sociala omflyttning som alltid sker i ett urbant samhälle där förutsättningarna förändras.
Kennet o co, ni skall naturligtvis se långsiktigt på stadens behov men glöm inte bort den generation som lever här nu!!!
Kirunabo
Ingen malmbrytning = inget Kiruna. Debatt och engagemang är bra, det är roligt att se alla kommentarer här, men var är ni på alla de möten som har varit och kommer att vara. Och var är de yngre, som ska leva med det nya Kiruna. För min egen del så måste jag lita på LKAB för de har expertis och kunnande. Det kan man inte säga om politikerna i kommunen.



Tack Stenne Nylen. Ett mycket bra beslut. LKAB svammlar om sitt NV alternativ. När skall LKAB fatta att ingen vill bo där. Tilla på snön i slalombacken. Den är kolsvart och det har den varit i många år. Vinden blåser åt detta håll. Så är det bara.


Staden lever ju på grund av gruvan låt dom få framföra vad dom tycker är bäst, annars kan vi ju lika gärna lägga ner allt och flytta söderut.


Problemet är att knappt någon vill bo i nordväst ännu mindre någon vill investera där, området suger verkligen.




Men herregud! Vem vill bo mitt ute på en blötmyr ute vid Tuolla när man kan bo västerut med fantastisk fjällutsikt. Nä, stan ska byggas i nordväst!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om