Skärpt lag stöttar anhörigvårdare

Var ska man vända sig när man inte längre orkar jobba heltid och samtidigt ta hand om sin sjuka mamma?Var kan man få söka stöd och få uppskattning för det ofta obetalda arbetet?På den nationella anhörigdagen avhandlades många angelägna frågor.

Birgitta Olofsson, anhörigkonsulent i Kiruna, och Ann-Britt Sand, forskare, vid kompetenscentrum för anhörigvård, föreläste vid nationella anhörigdagen i Kiruna. FOTO: HANS STERNLUND

Birgitta Olofsson, anhörigkonsulent i Kiruna, och Ann-Britt Sand, forskare, vid kompetenscentrum för anhörigvård, föreläste vid nationella anhörigdagen i Kiruna. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-10-07 06:00
Dagen manifesterades på flera håll i länet i går och det är många som är direkt eller indirekt berörda. Neddragningarna inom sjukvård och äldreomsorg tvingar allt fler att själva vårda sina anhöriga.
Det kan handla om föräldrar som tar hand om barn med funktionshinder, om äldre personer som tar hand om sin maka eller make eller om medelålders förvärvsarbetande (oftast kvinnor) som tar hand om sin åldrige mamma eller pappa.
Problemen blir akuta
I den sistnämnda gruppen finns ett stort ohälsotal. I Sverige finns 60 000 kvinnor och 20 000 män som har tvingats göra förändringar i sitt arbete för att klara anhörigvården. Ofta söker man hjälp för sent.
Den erfarenheten har i alla fall Birgitta Olofsson, anhörigkonsulent i Kiruna.
- Man sätter inte etikett på sig själv som anhörigvårdare. Ofta blir problemen akuta innan man söker hjälp och då är det inte alltid som man vet var man ska vända sig, säger hon.
Nu måste kommunerna börja bygga upp ett permanent stöd till den växande gruppen av anhörigvårdare. Där ska man också kunna få svar på frågor och lotsas vidare i den kommunala apparaten. Den 1 juli i år skärptes socialtjänstlagen på den punkten.
Staten har under tio års tid satsat åtskilliga hundra miljoner kronor på att bygga upp verksamheten i kommunerna. Fortfarande ser det väldigt olika ut mellan kommunerna.
Olika tolkningar
- Det finns kommuner som har kommit väldigt långt och kommuner som i princip inte har någonting. Det handlar om olika ambitionsnivå och olika tolkningar av lagen, säger Ann-Britt Sand, forskare vid nationellt kompetenscentrum för anhörigstöd.
Birgitta Olofsson är till exempel bara projektanställd fram till nästa vår och ännu finns inga pengar avsatta i Kiruna kommun för en förlängning.
PRO ställer krav
Nu kräver dock PRO i Kiruna att funktionen ska bli permanent samt att ett anhörigcentrum byggs upp i centrala Kiruna.
- Anhörigvårdare behöver kunna träffas och utbyta erfarenheter om det dagliga arbetet. Det skulle bli en viktig social kontakt för en grupp som inte så ofta får höra att de gör ett bra jobb, säger Malte Heikki i referensgruppen för anhörigvårdsverksamheten.
PRO vill också se en större flexibilitet när man söker avlösning som anhörigvårdare. I dag ska en ansökan göras två till tre veckor i förväg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om